x La Riuada
El 22 d’abril va ser enderrocada Cal Costelleta Petit, construïda el 1890, com a conseqüència de les obres de l’Eixample Sud. Des de l’any 1990, han estat 36 les masies enderrocades.
El Prat se situa al capdavant dels municipis catalans en quant a pèrdua de masies. Així ho va afirmar l’historiador i arqueòleg Jordi Ramos a la conferència “Masos, masies i cases de pagès del Prat”, organitzada per l’Associació d’escriptors del Prat Tintablava, el 6 de maig. Ramos considera que la manca de voluntat política per a la gestió del patrimoni cultural ha conduït a la seva reiterada destrucció i mutilació.
Les conseqüències sobre el patrimoni històric són irreversibles. Les masies són un element identificador de l’ocupació del delta del Llobregat, i amb la seva demolició, s’esborren restes del passat del nostre poble. Aquesta destrucció és recent. Durant el franquisme, el període amb major increment de la població al Prat, es van enderrocar menys habitatges rurals que els que s’han tirat a terra des dels 80. Jordi Ramos, en una entrevista al Prat Ràdio el mateix matí que la conferència, va expressar que “no pot haver-hi progrés i identitat amb l’eliminació de la nostra ja fràgil història pratenca”. Segons Ramos, les entitats i les institucions n’han restat passives. Va criticar la gestió urbanística de l’ajuntament per a la conservació de les masies.
La resposta va venir dos dies més tard de la mà del tinent d’alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient, Sergi Alegre, que en ser preguntat pel Prat Ràdio va justificar l’enderrocament de Cal Costelleta perquè no es van presentar al·legacions al projecte de planejament urbanístic, però no va comentar la problemàtica global.
Cada cop que s’enderroca una masia, la majoria d’opinions que se senten als mitjans esgrimeixen la mateixa raó: no es poden conservar totes. Però poques vegades es comenta la manca de coherència en la conservació. Les Cases d’en Puig es van rehabilitar d’una manera incomprensible, amb una modificació gairebé sencera i l’eliminació del seu interior. Can Carlets, situada darrera del Carrefour, es va enderrocar. Cal Monjo i Cal Monés, incloses al Catàleg de patrimoni arquitectònic, que els concedeix una protecció especial, es troben en molt mal estat.
El Catàleg de patrimoni arquitectònic del Prat, a banda d’estar obsolet, tan sols cataloga onze masies de la quarantena que n’hi deu haver. Cal Pau Pi és la següent masia sentenciada per l’Eixample Sud, i tenint en compte la situació, segurament no serà la última.