Els treballadors externs dels equipaments municipals culturals i juvenils d’El Prat de Llobregat es mobilitzaran aquest dilluns 16 de desembre a les 19h, davant del Cèntric, contra les retallades i acomiadaments previstos en el pròxim exercici dels pressupostos per l’any vinent.
Entre les principals reivindicacions estan la paralització de les retallades i acomiadaments. La transparència en la presa de decisions. Un compromís real del govern municipal amb la cultura i la educació. I millorar les condicions laborals de la plantilla municipal externa.
____________________________________________________________
Informació relacionada:
Manifest:
TREBALLADORES EXTERNALITZADES DE LA CULTURA I L’EDUCACIÓ AL PRAT,EN LLUITA!
NO A LES RETALLADES NI ALS ACOMIADAMENTS! DEFENSEM LA CULTURA, LA JOVENTUT I L’EDUCACIÓ!
Les treballadores externalitzades dels centres de Cultura i Lleure de proximitat de l’Ajuntament del Prat com Centres Cívics i Culturals, serveis per a Joves, Gent Gran, de Barri o Projectes Educatius, ens organitzem per protestar contra les retallades pressupostàries i acomiadaments anunciats per a gener de 2025 a la nostra ciutat.
Més del 77% de les treballadores del sector cultural i de joventut al Prat som externalitzades, un model de gestió que sovint implica condicions contractuals precàries i salaris inferiors als de les treballadores municipals, fins i tot quan realitzem funcions similars o idèntiques.
Som les persones que conceptualitzem i executem totes les tasques que impliquen els diversos serveis i programacions d’aquests projectes com centres cívics, espais per a joves, per a artistes o per a la gent gran. En definitiva, som la cara visible de l’Ajuntament del Prat en cultura de proximitat.
Som un servei imprescindible per a la ciutadania i les mateixes enquestes dels serveis municipals ho corroboren: en el qüestionari sobre les condicions de vida a la ciutat de 2022 (abans de la 1a retallada), l’oferta cultural i educativa era la tercera opció millor valorada, en la que un 79,5% de la població li donava una nota global de 7.45 sobre 10. Malgrat això, el 2024 (després de la 2a retallada) aquesta nota global ha passat a ser de 6 sobre 10. Què passarà si continuen retallant?
Ara se’ns ha comunicat que s’ha decidit retallar el pressupost Cultural i dels serveis de Joventut de la ciutat, el que es tradueix en tancament de serveis i acomiadament de persones de forma immediata el gener de 2025.
Això representa una greu amenaça per al futur de la ciutat, posant en risc els projectes culturals, educatius i serveis juvenils que són pilars fonamentals del Prat, precaritzant encara més les condicions laborals de les treballadores externalitzades i vulnerant el dret de la ciutadania a una cultura accessible i de qualitat.
IMPACTE IMMEDIAT DE LES RETALLADES
Darrere d’aquesta façana tan amable de cultura a l’abast de les ciutadanes, promoguda des de l’Ajuntament, s’hi amaga un rerefons de precarietat que taca la bona imatge que es vol donar a través nostre. Tenim unes condicions laborals pèssimes sota el paraigua del conveni del lleure educatiu i sociocultural, el qual es caracteritza per una inestabilitat i inseguretat laboral persistent; condicions agreujades en aquesta ocasió per una retallada de prop de 600.000 € anunciada per a entrar en vigor ja, el gener de 2025.
Aquestes retallades ja han tingut un impacte directe i immediat en forma d’acomiadaments exprés i reducció de serveis clau com les sales d’estudi del Cèntric, els auxiliars de conversa d’anglès als centres cívics, projectes d’arts en viu que no es portaran a terme als centres educatius de secundària, o com la limitació d’hores d’acompanyament i intervenció amb joves o tancament d’equipaments els caps de setmana. Tots ells, espais de proximitat on la cultura és l’eina per atendre totes les etapes vitals de la ciutadania, des de la infància i l’adolescència a la tercera edat, vinculant les persones al territori i els seus equipaments, generant espais on construir identitat i enfortir la comunitat. Retallar en aquests projectes i en els professionals que els duen a terme significa negar recursos que són fonamentals per al desenvolupament integral de les persones del municipi.
ELS NOSTRES DRETS NO ES RETALLEN!
El Pla d’Acció Municipal 2024-2027 destaca la cultura com a eina d’emancipació personal i col·lectiva, però les polítiques de retallades converteixen aquest objectiu en una promesa buida. A més, aquestes mesures desdibuixen encara més la línia entre el servei públic i la gestió mercantilista, posant en risc no només les condicions laborals sinó també la qualitat del servei i el dret de la ciutadania a una cultura accessible.
Segons el Tractat de Roma (2020), “les autoritats públiques tenen el deure legal de garantir la participació en la cultura, dotant els recursos necessaris”. Els drets culturals es contemplen de forma indivisible als altres drets humans, com la llibertat d’expressió, l’educació i la participació. Tenim dret a accedir i exercir la cultura com a ciutadania en condicions d’equitat, promovent la diversitat cultural i garantint els drets de les professionals del sector. La Cultura és essencial per a garantir una societat equitativa i democràtica, i reduir-hi l’accés afecta directament la qualitat de vida de la ciutadania, especialment les comunitats més vulnerables. Les retallades pressupostàries actuals contradiuen aquest principi, així com el compromís de l’Ajuntament del Prat amb la promoció d’una “ciutat crítica i participativa”.
Aquesta situació també entra en conflicte amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb els quals l’Ajuntament del Prat es declara compromès públicament. Els ODS inclouen, entre altres, àmbits com la salut i benestar, l’educació de qualitat, la igualtat de gènere, el treball digne i el creixement econòmic. Retallar en cultura i serveis per les persones dificulta assolir aquests objectius, ja que debilita les estructures que permeten construir una societat més equitativa, sostenible i cohesionada.
Un ajuntament autoanomenat d’esquerres no pot oblidar que la cultura és essencial per a la transformació social. Encara avui hi ha qui considera que la cultura és secundària, desvinculada de les necessitats vitals com el treball, l’alimentació, l’habitatge o la salut. Però això és fals: la cultura té la capacitat de generar millors oportunitats, de millorar les condicions materials de vida, i de reordenar les relacions socials. Sense cultura no hi ha emancipació, ni igualtat, ni democràcia plena.
No podem dir que prioritzem la proximitat mentre retallem en els equipaments que són el cor d’un teixit cultural viu i accessible.
Sense cultura no hi ha igualtat, ni democràcia plena, ni transformació social. La cultura és un dret, no un luxe!
REIVINDIQUEM
- La paralització immediata de les retallades i acomiadaments.
- Un compromís real del govern d’esquerres amb la cultura i l’educació.
- Transparència en la presa de decisions.
- Assegurar bones condicions de treball per a les persones externalitzades.
Signen:
Assemblea de Treballadores d’Equipaments i Serveis Externalitzats al Prat
Comitè d’empresa de Trànsit Projectes. Afiliació sindical CGT.
Comitè d’empresa de TASCA. Afiliació sindical CGT.
Comitè d’empresa de CEPS Projectes Socials. Afiliació sindical UGT.
Comitè d’empresa QSL Serveis Culturals. Afiliació sindical CGT.
Representants de les treballadores de VisualSonora. Afiliació sindical CCOO.