Després de pràcticament sis setmanes de conflicte i de la convocatòria de dues jornades vaga, els dies 15 de març i 6 de maig, el conflicte laboral a AkzoNobel va finalitzar ahir amb la readmissió de la delegada sindical del sindicat Co.Bas, que prèviament s’havia negat a acceptar el seu acomiadament.
L’acord assolit aquest passat dilluns entre la direcció i el comitè de vaga inclou, a més de la reincorporació de la citada treballadora a la planta del Prat, l’opció preferent per a la re-contractació dels altres tres treballadors que van optar per signar la conformitat i la liquidació, relacionades amb els acomiadaments.
El pacte amb el comitè de vaga, , ratificat avui per l’assemblea de treballadors a les portes de la planta situada al polígon pratenc, inclou igualment una clàusula, on en el cas de mediar causes objectives relacionades amb cap nova reducció de la plantilla, l’empresa es compromet a cercar mesures no traumàtiques, abans d’implantar cap nou acomiadament.
Per saber-ne més recomanem accedir a aquest vídeo que recull diversos testimonis amb relació amb el conflicte.
Una plantilla provinent de Titan i amb una forta tradició de lluita
Al novembre de 2017 la plantilla d’aquesta planta va ser protagonista d’un llarg conflicte laboral, amb aturades intermitents que es van estendre fins al mes de febrer de 2018, en el context dels plans d’ajust a Titan –propietat de la família Folch-Rusiñol– per a vendre la companyia a Akzonobel. Operació que s’acabaria concretant per 130 milions d’euros. .
Aquella lluita va aconseguir la readmissió dels treballadors acomiadats i un compromís de no extingir cap contracte per dos anys i tres mesos.
La multinacional neerlandesa AkzoNobel és la companyia més gran de pintures a escala mundial i la propietària de marques com Titanlux Bruger o Procolor.
_____________________________________________________________________
Informacions relacionades:
Esclata el conflicte laboral a AkzoNobel contra els acomiadaments i la repressió sindical