«Enguany el Correllengua al Prat se celebrarà el dijous 9 i el divendres 10 de novembre al local d’Amics d’El Prat i està dedicat a la figura de Lola Anglada».
Com cada any el Correllengua serveix per a homenatjar la figura i l’obra d’un personatge de prestigi, ja desaparegut, i que s’hagi significat per la seva estima envers la llengua i el país. Enguany la CAL dedica el Correllengua 2017 a Lola Anglada, considerada la primera il·lustradora professional catalana, coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement.
El dijous 9 de novembre, a les 19 hores, el local d’Amics d’El Prat (carrer del Centre, 2) acollirà la projecció del vídeo sobre Lola Angladaprotagonitzat pels alumnes del CNL del Prat de Llobregat, una xerrada sobre Lola Anglada a càrrec del dibuixant i il·lustrador Toni García, de l’Associació d’Amics de l’Art del Prat, i la inauguració de l’exposició “Lola Anglada: art, resistència i compromís”, elaborada per la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua), que es podrà seguir visitant fins al dimecres 15 d’octubre.
El divendres 10 de novembre es farà la lectura del Manifest del Correllengua 2017, la xerrada “Present i futur de la llengua catalana” a càrrec del sociolingüista Òscar-Adrià Ibáñez, hi haurà els Balls de taberna de la colla dansaire Picacrestes i cant improvisat amb membres de l’associació de foment del glosat Cor de Carxofa, també al local d’Amics d’El Prat a les 19 hores.
Recordant la figura de Lola Anglada
Els actes del Correllengua 2017, que enguany arriba a la vint-i-unena edició arreu del país i la sisena al Prat, es dediquen a la il·lustradora i narradora infantil Lola Anglada, una aposta cap a un model de Correllengua encaminat a donar veu a personatges poc presents i amb poc reconeixement social. El gruix d’actes i les activitats del moviment recordaran no només la importància de l’obra de l’artista, sinó també el seu compromís amb els valors cívics, democràtics i catalanistes i el seu esperit feminista.
Dolors Anglada i Sarriera, coneguda popularment com a Lola Anglada (Barcelona, 29 d’octubre de 1892 – Tiana, 12 de setembre de 1984), fou una narradora infantil i pintora, escultora i dibuixant catalana. Col·laborà des de molt jove a gairebé totes les revistes infantils catalanes de l’època i arribà a esdevenir un dels escriptors més representatius del gènere a la preguerra. Té obres al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu de Maricel de Sitges, al Museu d’Història de Barcelona i és famosa la seva col·lecció de nines, instal·lada al Museu Romàntic Can Llopis (Sitges).
Més informació sobre Lola Anglada al seu article a la Viquipèdia o al web que li dedica l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.