L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa avui el seu protocol d’actuació per als episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica, en la seva fase d’avís preventiu de partícules (PM10) a El Prat i a 39 municipis més de l’àrea de Barcelona.
Els avisos preventius per micropartícules no són pas infreqüents i el darrer episodi declarat va tenir lloc entre el 3 i el 6 de gener.
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental sense que aquest “s’hagi de produir necessàriament”, i el seu objectiu és reduir les emissions contaminants per a evitar aquest episodi, que comporta més restriccions. Així, a més de la reducció i control de les obres i els serveis municipals que poden generar pols, l’Ajuntament incrementarà el reg en carrers, parcs i places no asfaltades.
La primera fase de PM10, denominada d’avís preventiu, s’activa quan diverses estacions de mesura superen valors de 50 ug/m3 de mitjana diària i les previsions no donen mostres de cap millora.
Les partícules PM 10 són petits fragments sòlids o líquids de pols, ciment, pol·len o cendres. Fins al 50% d’aquestes partícules les generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i dels enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana. Un altre element significatiu a la contaminació és el tràfic marítim de mercaderies, al qual s’atribueix un 20% del total de PM10 a l’atmosfera i el 13% de NO2. L’Aeroport del Prat, al seu torn, segons les dades d’abans de la pandèmia a la mà, contribueix amb el 7% dels NO2 i l’1% de les PM10.
L’AMB ofereix a la seva web un visor que permet consultar l’evolució dels darrers dies de contaminació atmosfèrica als seus municipis. Alhora, mitjançant inscripció a la web, es podrà accedir a un servei gratuït d’alertes per alta contaminació en l’àmbit metropolità