«Feia 14 anys que al Prat no és convocava cap mena de mobilització coincidint amb la commemoració del 1r de maig en record dels màrtirs de Chicago».
«Pel proper dissabte 8 han convocat a una taula rodona amb diferents seccions sindicals de la CNT com Pescados Videla, Eurest/Compass Group o Mediapro per explicar respectivament els seus conflictes laborals».
Aquest primer de maig fins a una seixantena de persona van apropar-se fins a la plaça de la Vila del Prat per commemorar el dia internacional de la classe treballadora».
L’acte, convocat pel sindicat CNT amb el suport del col·lectiu Catarko, duia per lema: Visca la classe treballadora. El lema de la convocatòria es podia llegir també a una pancarta penjada a la plaça, just al costat d’un altre signat pel Col·lectiu d’Aturats del Prat.
La pluja que queia amb intensitat hores abans va respectar un xic l’acte, i els assistents van poder escoltar un parell de parlaments. El primer a càrrec d’un representant dels joves afiliats al Sindicat de la CNT del Prat. Durant la seva intervenció el citat orador va parlar dels efectes de la precarietat laboral en el jovent de classe treballadora i amb les seves expectatives de vida, i de la necessitat dels joves d’organitzar-se sindicalment i unir-se per fer front a aquesta situació i revertir-la. La seva intervenció a estat seguida del parlament d’un advocat laboralista que ha remarcat l’actualitat de la proposta anarcosindicalista d’un sindicalisme autònom dels partits i de les institucions de l’estat i que no depèn de subvencions.
L’acte a acabat amb un emplaçant als assistents a acudir el següent dissabte, dia 8, a la taula rodona convocada a les dotze del migdia als Jardins de Món racó del barri de la Barceloneta, a una taula sota l’enunciat: ‘La secció sindical com a mètode de defensa laboral’ amb representants de diferents seccions sindicals de la CNT com Eurest, Mediapro, Serunion, o Ensenyament. Així mateix va emplaçar als assistents al acte a assistir aquella mateixa tarda a la manifestació convocada pel sindicalisme alternatiu català agrupat a la Taula Sindical de Catalunya.
A la tarda diverses persones es van reunir a l’estació de la Renfe del Prat per marxar a Barcelona cap a la manifestació unitària convocada pel 1 de maig, pels sindicats que aglutina l’anomenada Taula Sindical de Catalunya, com la CGT, l’IAC, la CNT, Co.Bas, Solidaritat Obrera o la COS. La mobilització reivindicativa del Dia del Treball va començar al passeig de Gràcia, cantonada amb el carrer de Provença, i va marxar pel centre de Barcelona. A més dels convocants, en la mobilització hi van participar entitats representants de col·lectius treballadors com Las Kellys o Riders x Derechos per exigir que “aquesta crisi la paguin els rics”.
En un manifest conjunt, els sindicats de la Taula Sindical van fer referència al fet que dècades de capitalisme neoliberal han deixat a la classe treballadora en una situació límit. Ho diuen d’acord al fet que la taxa de temporalitat de l’estat espanyol és la més elevada de la UE (26%), el 2019 una de cada tres persones assalariades va tenir, almenys, 3 contractes temporals. 5,5 milions de persones estan treballant a temps parcial menys hores de les que voldrien. L’atur en persones de menys de 25 anys és del 40%, el més alt de la UE. I, no cal dir-ho, aquest escenari se centra en les dones, que representen el 74% dels contractes a temps parcial. Així, entenen que les darreres reformes laborals han permès la destrucció de drets i condicions laborals, pèrdues de convenis col·lectius, acomiadaments i precarització general de la població. I, mentrestant, el preu del lloguer ha crescut exponencialment. En resum, apunten que “l’estafa de la crisi financera segueix produint estralls 12 anys després, després de modificar l’Art 135 de la Constitució per prioritzar el deute a la banca, ara assumint formalment com a deute públic els 35.000 milions d’euros del parc immobiliari de la SAREB, abonat per l’estat a bancs i caixes”. Afegeixen a més que “la pandèmia sanitària ha evidenciat el càncer que suposa la falta de sobirania farmacèutica i les externalitzacions i privatitzacions de serveis pel conjunt de la població” i que “bona part dels anomenats ‘fons europeus de recuperació’ seran en forma de deute que caldrà començar a retornar des del 2023 posant altre cop els serveis públics en el punt de mira de la distopia neoliberal en què ens estem endinsant”. Com a resposta a tot això, des de la Taula Sindical de Catalunya tenen exigències i reivindicacions que recullen a les webs dels diferents sindicats signants. Per exemple, aquí.
Aquesta ha estat de lluny la manifestació més concorreguda viscuda arreu de Catalunya aquest 1r de maig.
El Casal ‘La Llavor’ present a la convocatòria unitària del 1r de maig convocada pel Baix Llobregat Combatiu
Per la seva banda el Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ va intervenir als parlaments de l’acte del 1r de maig comarcal convocat a Cornellà. Allà va explicar la seva situació, i el perill a que s’enfronta aquest espai de ser desallotjat a principis de juny. El 1r de maig comarcal estava convocat pel Baix Llobregat Combatiu, una plataforma que cada any aplega diversos sindicats combatius i moviments socials de la comarca, per organitzar acte i manifestacions del 1r de maig al Baix Llobregat, de manera itinerant per diverses poblacions.
La darrera mobilització datava de l’any 2007 i va estar marcada per la polèmica entre ajuntament i organitzadors
Feia 14 anys que al Prat no és convocava cap mena de mobilització coincidint amb la commemoració del 1r de maig en record dels màrtirs de Chicago. La darrera mobilització convocada al Prat per commemorar el 1t de maig no va estar exempta d’una forta polèmica entre els organitzadors i ICV arran de la prohibició de la totalitat dels actes programats en el marc d’unes jornades comarcals contra la precarietat que pretenia escalfar motors el cap de setmana previ al 1r de Maig, a l’entorn del lema “Recuperem la consciència, aturem els sindicats traïdors”. Una critica directa cap a CCOO i UGT, els sindicats de referència d’ICV i PSC respectivament, que no deuria agradar gaire dins del consistori pratenc.
Amb un caire molt més lúdic un altre incitativa local molt més recent per reivindicar el 1r de maig al nostre municpi, la va representar la festa major de l’Obrera, que és el nom del barri construït per la Cooperativa Obrera de Vivendes del Prat de Llobregat (COV) a les darreries del franquisme. La declaració de la pandèmia però, va obligar a suspendre la festa major després de la seva primera i única edició de 2019.
Precisament el “1r de maig” des de l’any 1980 dóna nom a un dels carrers d’aquest barri, en substitució del carrer San Jose Obrero, i va donar nom també al desaparegut mercat situat al mateix carrer.