L’assenyalament públic de les marques que col·laboren amb l’ocupació Israeliana de Palestina s’ha centrat en les últimes hores en els supermercats Carrefour. Una acció convocada aquest passat dissabte 23 a El Prat de Llobregat va assenyalar la complicitat d’aquesta multinacional, d’origen francès, amb companyies israelianes implicades en la colonització de terres a Cisjordània.
A més de la població d’El Prat, setze localitats catalanes més -on hi ha localitzada presència de centres comercials de Carrefour- van viure aquest dissabte accions similars de protesta contra la marca.
Convocades per la Comunitat Palestina a Catalunya i la Coalició Prou Complicitat amb Israel, les protestes contra aquesta cadena de supermercats s’han estès pel fet de que Carrefour ha fet donacions de milers de bosses de menjar a l’Exèrcit d’Israel (FDI) en el context de les massacres de població palestina que les forces militars sionistes estan duent a terme a Gaza.
La companyia, dirigida pel financer francès Alexandre Bompard, va signar en 2022 un acord amb la franquícia israeliana Electra Group, que opera en els sectors immobiliari, de desenvolupament d’infraestructures i de gestió d’instal·lacions i infraestructures electromecàniques i està en la base de dades de l’ONU d’empreses implicades en l’establiment de colònies il·legals a Israel.
La denúncia se centra en què, en arribar aquests acords, la companyia recolza violacions denunciades per resolucions internacionals, en particular la Resolució 2334 (2016) del Consell de Seguretat de l’ONU, que classifica els assentaments israelians com a violacions del dret internacional.
Carrefour es troba entre els grups més assenyalats pel moviment de Boicot, Desinversió, Sancions (BDS) contra Israel. A França, d’on és originària la multinacional, aquest mateix cap de setmana es van instal·lar paradetes informatives enfront de supermercats de la cadena. També s’han dut a terme aquestes accions en altres centres de Montpeller, Lió i altres ciutats.
Les accions del BDS ja han obtingut una victòria significativa. El 12 de desembre, la marca esportiva Puma es va veure obligada a deixar de patrocinar a la selecció israeliana de futbol a conseqüència de la pressió internacional, encara que la direcció de la marca va negar que es tractés d’una mesura presa per la campanya de boicot.
_____________________________________________________________________
Informacions relacionades:
Organitzacions franceses vinculen a Carrefour amb la colonització israeliana