El passat 2 d’octubre S.O.S Delta de Llobregat conjuntament amb DEPANA van organitzar la 11ª edició de la marató cooperativa del Delta del Llobregat amb la particpació de 17 voluntaris repartits en 7 equips, que ens van permetre prospectar una bona part del territori sense protecció: zones agrícoles de Sant Boi, Viladecans i Gavà, les pinedes i alberedes de la Pava (Gavà), la llera del riu Llobregat des de Cal Tet fins a Cornellà, les basses de laminació de l’UPC de Castelldefels i de Viladecans, i l’antiga desembocadura del Llobregat, Riu Vell. Així van cobrir una gran varietat d’hàbitats (llacunes, rius y rieres, canals agrícoles, maresmes, conreus i erms, pinedes, boscos caducifolis, etc). Potser gràcies a aquesta diversitat, el nombre d’espècies va ser molt elevat també (99).
La data en que es va celebrar aquesta marató cooperativa coincideix amb el període àlgid de la migració postnupcial dels ocells que han nidificat als països del centre i Nord d’Europa i viatgen cap a l’Àfrica per passar l’hivern. Les condicions meteorològiques van ser favorables i això va influir bastant en el resultat amb 99 espècies. Un cop més queda patent que aquests terrenys són imprescindibles per garantir la supervivència dels milers d’ocells migratoris que transiten per la plana deltaica. Les reserves naturals protegides (menys del 10% dels 98 km2 que conformen el Delta del Llobregat) són clarament insuficients per acollir un flux migratori tant important.
Des del punt vista de la conservació es van detectar 13 espècies (un 12% del total) que estan incloses a l’Annex I de la Directiva d’Aus de la UE, com la polla blava, el falcó pelegrí i la gavina capnegra. També cal remarcar que a les zones agrícoles es van contar 65 espècies (un 64% del total), algunes de elles molt escasses i localitzades a tota la plana deltaica com la xixella (en clara regressió al Delta del Llobregat i amb una reducció significativa de la població nidificant a Catalunya). Els conreus, com a zones de repòs i alimentació, són habitats complementaris molt importants per les espècies migratòries.
Segons els organitzadors les dades que obtenen consoliden els arguments per defensar la conservació dels terrenys deltaics no protegits i, per tant, contribueixen a garantir la viabilitat ecològica del conjunt del Delta del Llobregat.
Trobareu aquí el llistat de totes les observacions.
Més info
Crònica de la 10ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat
Crònica de la 6a marató cooperativa al Delta del Llobregat
Crònica de la cinquena marató cooperativa al Delta del Llobregat
Crònica de la quarta marató cooperativa al Delta del Llobregat
Crònica de la tercera marató cooperativa del Delta del Llobregat