«Organitzat per SOS Delta del Llobregat i DEPANA el passat 21 de gener va tenir lloc la sitena edició del cens alternatiu d’ocells hivernanst del delta».
«Amb un desplegament de 7 equips, arribem a les 81 espècies, algunes d’elles hivernants molt escasses a Catalunya com el corriol petit, d’altres escasses al Delta del Llobregat com la becada i el cabussó collnegre, o amenaçades com el torlit i el martinet menut».
El passat dissabte 21 de gener es va retalitzar el 7è cens d’aus hivernants dels sectors sense protecció del Delta del Llobrega, organitzat per S.O.S. Delta del Llobregat i DEPANA. És complementari al que es fa a les reserves, amb la idea de tenir dades del Delta com a entitat ecològica, no administrativa. Enguany a més la jornada estava enmarcada dintre de la campanya “L’Altre Delta” amb la qual els organitzadors volem apropar aquest Delta menys conegut a la ciutadania.
Malgrat les inclemències meteorològiques (força vent i ruixats intermitents) van reunir-se 23 participants que es van repartir en 7 equips per prospectar bona part dels espais naturals sense protecció ambiental: les zones agrícoles i pinedes de Gavà, Viladecans, Sant Boi i El Prat, la llera del riu des de El Prat fins a Molins de Rei, i les basses de laminació de l’UPC de Castelldefels, de la C-32 (Viladecans) i de la Torre Gran (Hospitalet). Aquesta adversitat (sobretot el vent) va influir molt en què la diversitat total del cens hagi quedat reduïda a 81 espècies (prop del centenar altres edicions). Tot i que si tenim en compte els dies previs i posteriors, arribem a les 109.
Un any més, els resultats palesen la importància d’aquests terrenys per garantir la supervivència de molts ocells que escullen aquesta plana deltaica per sobreviure a l’hivern. No només per a les espècies aquàtiques com els ànecs, els ardeids i algunes limícoles, sinó per a altres espècies agrícoles i forestals com els alàudids, túrdids i fringíl·lids. Per algunes espècies com el torlit (observat als conreus de Can Dimoni i Cal Nani), les zones agrícoles (la majoria sense protecció ni cap gestió per part de l’administració) són els únics indrets de la plana on troben refugi durant l’hivern.
Destaca l’observació de dues becades al riu (entre Cornellà i Molins de Rei). Aquesta observació és molt interessant, ja que la becada és un migrant regular molt escàs al Delta del Llobregat, i com a hivernant s’ha rarificat moltíssim fins al punt de què a les darreres dècades es pot considerar de presència quasi testimonial. Cal recordar que aquesta és una espècie cinegètica. Segons l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002 de l’ICOcells , basant-se en dades del DARP, cada temporada de caça s’abaten a Catalunya més de 10.000 exemplars. Per exemple, a la temporada 1998-99 van ser-ne 14.000, amb 5.000 mortes respectivament a les comarques de Barcelona i Girona. A França es calcula que cada any es cacen 1.200.000 becades.
També és destacada la presència del martinet menut a la bassa de laminació de l’UPC de Castelldefels. Es tracta d’una espècie amb una important població nidificant al Delta del Llobregat (va ser un dels arguments de pes per crear fa 30 anys les RRNN del Remolar-Filipines i Ricarda-ca l’Arana) però, com passa a tota Catalunya, molt escassa com a hivernant. En aquest mateix aiguamoll es va observar un cabussó collnegre, espècie rara fora del Remolar-Filipines i Cal Tet.
Enguany el corriol petit no sembla estar hivernant a la bassa de laminació de la Torre Gran (com anys enrere) però sí a la llera del riu, a l’alçada de Sant Joan Despí. En tota Catalunya no deuen haver-hi més de 5-10 exemplars hivernants, ja que el gruix de la població hiverna a l’Àfrica.
La desembocadura del riu es consolida com un dels indrets més importants per l’avifauna aquàtica, amb desenes d’ànecs i espècies destacades com el cabussó collnegre, l’ànec cuallarg i la polla blava.
Malauradament, en aquesta ocassió al cens alternatiu no s’ha pogut censar rl Riu Vell (antiga desembocadura del Llobregat) ja que aquest aiguamoll de #lAltreDelta ha desaparegut el 2016 degut a les obres del Port; els organitzadors remarquen “que al Delta no podem perdre ni un pam més” i aquest era un aiguamoll clau, part de la IBA Nº140 Delta del Llobregat, que vol dir que, d’acord amb les directives europees, “calia preservar“. I tot pels accessos a la terminal xinesa del port, quan hi havia espai de sobres per salvar-ho, però zero voluntat política. D’aquest desastre ambiental ens hem queixat recentment a l’alcaldessa de Barcelona en una carta oberta, ja que era part del seu municipi, i no ens va escoltat ni atendre quan ho vam denunciar.
Totes les dades estan disponibles en aquest enllaç.
Més info
Crònica del VI cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat
Crònica del V cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat
Crònica del IV cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat
Crònica del III cens alternatiu d’aus hivernants al Delta del Llobregat