Mes d’un centenar de persones van concentrar-se el passat dissabte 25 de febrer davant les portes del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, situat a poc més de mig kilòmetre a tocar del nucli urbà d’El Prat, per protestar per la posada en funcionament el mòdul de dones, on ja hi ha retingudes dotze persones refugiades, detingudes i sotmeses a actes de violència i vulneració dels drets humans, segons denuncien diverses entitats i col·lectius antiracistes de la capital catalana. El mòdul no és nou, però romania tancat des de la crisi de la covid-19.
Un comunicat amb el suport de més d’un centenar d’entitats
Més d’un centenar d’entitats donen suport i s’han adherit al comunicat que diverses organitzacions han difós, en què destaquen que la societat actual legitima la vulneració dels drets fonamentals de les persones només pel seu lloc d’origen. I defensen la necessitat d’erradicar la totalitat dels Centres d’Internament d’Estrangers que hi ha arreu de l’Estat. A més, la represa de l’activitat del mòdul ha tornat a posar el focus en la lluita contra les deportacions forçades i a favor de l’abolició de la llei d’estrangeria. Al comunicat, es considera aquests espais com “la màxima expressió del sistema capitalista colonial que jerarquitza la vida de les persones”.
Les entitats referides en un comunicat conjunt denuncien el fet que “Hi ha dones amb fills i filles menors escolaritzades, motiu pel qual s’hauria d’haver desestimat l’internament en el CIE”; i alerten que hi ha dones trans que “viuen amb el temor de ser retornades al seu país natal, on la seva condició sovint és un delicte que la pot portar al rebuig familiar i social, a la presó i fins i tot a la mort.”.
Les dones són el 3 % dels interns, segons Interior
Segons dades del Ministeri de l’Interior, les dones representen un 3% de les persones internes en els CIE, i són un col·lectiu definit com a “especialment vulnerable” en aquest context per l’entitat Tanquem els CIE, en declaracions recollides per Betevé. Fins ara, les dones migrades eren desplaçades als CIE de València i Madrid.
El funcionament dels Centres d’Internament d’Estrangers
Un CIE és un espai on es deté i s’empresona persones d’origen migrant que han arribat al territori i no tenen la seva situació regularitzada, sense el precedent d’haver comès cap delicte. L’internament es du a terme en situacions de devolució o expulsió.
Segons dades exposades a l’informe ‘Vulneracions de drets humans al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona 2020’, elaborat per Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans, al llarg del 2019 van ser internades als CIE més de sis mil persones, de les quals gairebé quatre mil varen ser deportades forçosament. Per contra, només dues mil cinc-centes ciutadanes van ser posades en llibertat.