x DEPANA
La zona en questió es troba dintre d’una parcela privada, i forma part d’un paisatge enperill d’extinció al delta del Llobregat i a Catalunya. L’ajuntament també ha denunciat els fets, que posen de manifest la manca de protecció real i gestió d’aquestes microzones humides del delta del Llobregat.
El passat dissabte 9 de noviembre, durant una visita guiada a la pineda de la Pava (Gavà) organitzada per DEPANA [1], ens vam trobar que en una parcel·la d’aquest espai natural s’havia fet una rompuda, tranformant-la i deteriorant-la substancialment.
Aquesta parcel·la, situada entra la riera de Canyars, l’Avinguda del Mar [2], està formada per una zona humida que està inclosa a l’Inventari de Zones Humides de Catalunya [3]
En aquesta parcel·la trobàvem un mosaic de jonqueres amb cesquera (Saccharum ravennae) que, juntament amb d’altres parcel·les de la pineda de Gavà, representen la darrera localitat amb entitat d’aquesta comunitat botànica a tota Catalunya [4]. Tot plegat, la profunda transformació paisagística que ha patit el litoral català a les darreres dècades ha provocat que aquesta comunitat botànica tingui un grau d’amenaça molt alt [5].
De manera que, la parcel·la en qüestió s’ha convertit en un 80-90% en un camp llaurat que ha perdut tot el seu interès ecològic (veure fotos [4]).
L’Ajuntament de Gavà ha obert un expedient al propietari de la parcel·la en qüestió i l’obligarà a restaurar la parcel·la al seu estat inicial. Paral·lelament, DEPANA ha denunciat els fets als Agents Rurals [6].
Aquest incident és una prova més que els espais naturals protegits, malgrat el seu enorme interès biològic, no només son insuficients per garantir la viabilitat ecològica del Delta del Llobregat [7], sino que no acullen totes les singularitats botàniques, faunístiques i paisagístiques que caracteritzen aquesta plana deltaica.
Més info
[1] Sortida “La cesquera, una joia botànica gavanenca”
[2] Ubicació parcel·la cesquera destruida nov. 2013
[3] Jonqueres de rerapineda de Gavà II
[4] Informe cesquera Josep Lascurain
[5] Herbassar cesquera interdunar
[7] Proposta d’ampliació de les zones protegides
Foto de la zona afectada (Josep Lascurain)