«Les entitats ecologistes demanen una valoració ambiental formal dels plans de sepultació de la llera per instal·lar-hi un estació ferroviària per poder plantejar solucions alternatives i compensacions reals a la dessecació de 70 Ha de zona humida al Terme municipal de Barcelona i El Prat de Llobregat».
Comunicat Depana i SEO BirdLife
El passat divendres 17 de febrer, es va iniciar el procés de captura i expulsió dels peixos que vivien tranquil·lament a la llacuna en que s’ha convertit l’antiga llera del Llobregat. Segons van manifestar públicament els Srs. Josep Oriol i Ramon Luque, Director del Port de Barcelona i Director General de Medi Natural de la Generalitat, respectivament, aquest acte marca el principi de la sepultació de la nova zona humida.
Àdhuc ja li donen data de finalització, així com una seqüència d’actuació i el volum de terres necessari per a l’execució.
Volem manifestar al respecte, que:
L’obra de desviament del riu Llobregat fou endegada en un primer moment per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i finançada pel Ministeri de Medi Ambient. Una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar el projecto en qüestió per defecte de forma. Aquesta anul·lació va implicar la il·legalització del propi projecte i també de tota la tramitació, Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) inclosa. De fet, aquest va ser un dels motius fonamentals per a que es paralitzessin les obres de cobriment (novembre de 2004), i per a què l’ACA i el Ministeri de Medi Ambient, desistissin de culminar aquesta execució i passessin la responsabilitat a l’Autoritat Portuària.
En aquest tram final del riu s’ha desenvolupat el tràmit administratiu d’afitament (delimitació) del Domini Públic Hidràulic(DPH), però el demani (Domini de titularitat pública) no ha estat tècnicament desafectat. Per tant, la zona de DPH que pretenen reblir, és a tots els efectes legals, el riu Llobregat. A això cal afegir que l’aigua freàtica que segueix circulant és de millor qualitat que la que hi havia quan l’aigua allí present era la pròpia del riu.
Des de fa un any i mig que es van aturar les obres, l’antiga llera ha esdevingut en una nova llacuna, que reuneix totes las característiques d’una zona humida, tal com avalen els informes tècnics. La situació actual en que es troba el tram de riu fa que el tractament que el projecte de desviament va plantejar en el seu dia per a aquest sector, no pugui tenir, actualment, validesa tècnica ni jurídica.
L’Administració, de facto, així ho reconeix:
Primer, amb el canvi d’actors, en traspassar l’actuació de l’obra de l’ACA, al Port de Barcelona, i considerar-ho com una obra annexada a la nova estació ferroviària.
Segon, al proposar una actuació per minimitzar l’impacte ambiental, que en cap moment s’havia contemplat en el projecte originari de desviament, com és l’episodi de captura i extracció de la fauna de la llacuna.
Tercer, mitjançant l’establiment d’unes compensacions mediambientals per la desaparició dels hàbitats, com és la conservació de part del bosc de ribera i la recreació d’una petita zona humida al costat d’aquest bosquet..
Totes aquestes actuacions s’aproximen al que podríem considerar, com a una Declaració d’Impacte Ambiental de l’eliminació de la llacuna. No obstant, fins ara, les DIA’s anaven precedides d’un projecte executiu, un estudi pròpiament d’impacte ambiental, una exposició pública, a la qual es podien presentar al·legacions, i que es publicava als diaris oficials un cop emesa la DIA. A aquesta Declaració es consideraven les possibles alternatives al projecto, s’establien las mesures correctores i compensatòries dels impactes al medi.
En resum, sembla ser que algú dins l’Administració (especialment l’ambiental) ha cregut que tota aquesta tramitació és una pèrdua de temps. Val més la pena actua al marge de la llei, saltant-se aquesta molestos tràmits que es recullen al l’estat de Dret.
En definitiva, les entitats signants, exigim que es compleixi la Llei… Abans d’enterrar aquest tram de desembocadura històrica del Llobregat, hauria de desafectar-se, o sigui, treure l’adscripció al DPH d’aquests terrenys. Igualment, ha d’esposar-se a informació pública el projecte d’estació ferroviària, ja que aquest és el motiu pel qual es pretén reblir la llacuna.
Ha d’elaborar-se un estudi d’impacte ambiental del projecto d’estació, que contempli les alternatives que hi ha per poder-la reubicar. Si no hi ha més remei i el lloc triat afecta l’actual llacuna de l’antic riu, s’estableixin mesures per a la reducció dels impactes sobre els hàbitats naturals i la fauna, a la vegada que es determinen les possibles compensacions ambientals per les afectacions que no siguin evitables.
Ha procedir-se a la tramitació pública amb la pertinent oportunitat a presentar al·legacions, i en darrer lloc, ha de publicar-se una Declaració d’Impacte Ambiental. Únicament demanem que es compleixin els aspectes més bàsics legislatius, com fins ara s’havia fet, i tal com resulta preceptiu..
El problema de terminis que esgrimeix l’Autoritat Portuària, no pot justificar l’incompliment de la legislació. Las presses no són mai bones conselleres en obres de gran transcendència com aquestes que impliquen la dessecació de 70 Ha de zona humida del Delta. Por una altra part, pot començar-se construïnt alguna altra de les estacions previstes al Pla Director del Port de Barcelona (PDPB) als terrenys guanyats al mar i que no presenten problemàtiques mediambientals significatives.
DEPANA, SEO/BIRLIFE