El Pla Director Urbanístic, reconeix la importància de l’última zona agrícola de l’Hospitalet, però hi ubica grans torres d’oficines. DEPANA ha presentat al·legacions.
Feixa Llarga-Can Trabal representa l’última peça de la Marina de l’Hospitalet, al gran hemidelta Nord del Llobregat, ara gairebé perdut sota el ciment. Sí, sorprèn, però parlem d’un 40% del delta del Llobregat que ja és invisible als mapes i a l’imaginari popular.
Ciutadania i entitats, especialment la Plataforma Salvem la Zona AgricolHa, fa anys que defensem la seva protecció, mentre el consistori ho veu com un altre solar més. No es tracta només d’unes parcel·les i masies, es tracta del nostre patrimoni i la nostra història, que queden sota l’oblit del gris urbanisme de la metàstasi metropolitana.
A banda de la ribera del riu, Can Trabal és l’última zona natural de la ciutat i, amb 43 Ha i el 0,3% de la superfície del municipi, atresora el 80% de la seva diversitat biològica (100 espècies de fauna). En 2011, mercè a les aportacions de DEPANA es va incorporar a la IBA Nº140: Delta del Llobregat (Àrea Important per les Aus), pels seus valors ornitològics. Aquest inventari internacional, és la base a la Unió Europea per declarar les zones protegides.
La inclusió es deu a la presència de rapinyaires com el falcó peregrí i de la gavina capnegre, a més de ser un enclavament d’interès per espècies protegides durant la migració, al ser el primer espai natural que es troben abans de la conurbació barcelonesa. Acull poblacions nidificants de mussol, i és una àrea de cacera de l’aligot comú.
Dubtes sobre una proposta salomònica
El perllongament de la Granvia fins al riu començarà d’aquí a dos anys, o això diuen Pel que sembla no hi ha diners, el que fa sospitar de l’oportunitat d’una tramitació en ple any electoral.
La solució que s’ha proposat per la zona, tot i conservar part de l’horta, decep. El projecte, més que per les seves bondats ambientals, s’ha venut com una Plaça Europa 2, i no deixa de ser, finalment, un altre projecte urbanístic i especulatiu més. Els dubtes sobre les necessitats d’un altre centre de negocis, es fan palesos quan l’esmentada plaça només està ocupada en un 65%…
No podien conservar la zona i ja està, no. Es pretén que “tothom guanyi”, com denuncia un portaveu de la Plataforma.
D’entrada i sobre plànol tenim seriosos dubtes sobre la compatibilitat de la construcció de nou edificis, set d’ells de més de 60 metres d’altura, en l’àmbit de Can Trabal, amb la seva conservació. Mirant en detall es pot veure les trampes per edificar més, com que zones urbanes (entre l’avinguda Marina i el Mercat ambulant de Bellvitge) passen a “espais lliures”, per aconseguir una “quota” superior d’edificabilitat a l’espai de Can Trabal.
Amb l’actual plantejament, com denunciarem a les al·legacions, es produeix una pèrdua permanent de la qualitat de les condicions ambientals irreversible, fins i tot amb mesures correctores. Esperem que encara es pugui reconduir i que nous aires facin canviar aquest caduc model urbanístic.
Aricle extret de SOS Delta Llobreghat i Foto cortesia de Ricard Gutiérrez.
Al·legacions al PDU Granvia-Llobregat DEPANA
Podeu recolzar moltes d’aquestes reivindicacions a la campanya de Change.org.