Depana demana que s’arxivi el procediment de tramitació del Pla Director Urbanístic (PDU) de la terminal logística intermodal del Port de Barcelona perquè considera que és “insostenible ambientalment”, i reclama que es faci una nova avaluació d’impacte ambiental de la totalitat del projecte. L’associació conservacionista ha presentat un seguit d’al·legacions al pla.
El mes de novembre es va presentar el Pla Director Urbanístic (PDU) de la terminal logística intermodal del Port de Barcelona, fruit de l’acord de quatre administracions –els ajuntaments del Prat i Barcelona, el Port de Barcelona i la Generalitat– que té la voluntat de millorar la connexió ferroviària cap al port. En concret, el pla ha de culminar amb la construcció de quatre noves terminals ferroviàries, que se sumarien a les dues ja existents.
La declaració d’Impacte Ambiental ja no és vigent
La Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) que sustenta aquest PDU és del 2007, quan es va aprovar el projecte per proveir el port d’un accés ferroviari connectat amb el corredor del Llobregat i amb la resta de xarxes europees i d’un nou accés viari, un projecte que des d’aleshores ençà ha patit modificacions.
Depana remarca que tant la declaració del 2007 com la pròrroga que es va fer el 2013 no són en cap cas vigents actualment, tant pels canvis que ha patit el projecte com per les transformacions ambientals que hi ha hagut i, en aquest sentit, exigeix que es realitzi una nova Avaluació d’Impacte Ambiental sobre el projecte d’accessos al Port de Barcelona. Així mateix, denuncia que les administracions implicades -Generalitat, Ajuntament d’El Prat de Llobregat i Ajuntament de Barcelona- pretenguin forçar la Declaració d’Impacte Ambiental caducada mitjançant el PDU.
Alerta per la presència d’antics abocaments de contaminants i metalls pesants a la llera del riu
L’entitat posa l’accent en el fet que el PDU no contempla cap actuació als sòls contaminats per cromites que hi ha al voltant de la llera del riu Llobregat. L’any 2011, SOS Delta del Llobregat i Depana van descobrir importants abocaments de residus fruit d’abocaments il·legals de metalls pesants a l’entorn de la llera del riu produïts l’empresa PESA (Productos Electrolíticos SA). Entre aquest citats abocaments trobem especialment la presència de crom hexavalent, producte cancerigen i que produeix greus malalties cròniques.
Depana ja va posar en coneixement de totes les administracions implicades la contaminació produïda per aquesta empresa, que va ser investigada per la fiscalia durant els anys 80. Tot i que als anys 90 la fàbrica va ser clausurada i demolida, els antics terrenys de la fàbrica i el seu entorn continuen contaminats i part del traçat ferroviari entre Riu Vell i Can Tunis transcorre sobre aquests sòls.
No obstant això, la resolució de 2013 que prorrogava la DIA del 2007 no va incorporar cap solució a aquest problema, que continua ignorant-se. Depana insta a emprendre alguna actuació en aquest sentit.
Les mesures compensatòries del projecte contemplen crear nous espais verds en sols actualment d’ús agrícola
Finalment, Depana questiona la legalitat urbanística de bescanviar zones verdes urbanes per zones que ja no són urbanitzables a mode de compensació, com ara el Parc Agrari. Alhora, recorda que existeix una àmplia jurisprudència contrària a aquesta forma de fer.
Els ecologistes insisteixen en que la DIA no és vigent i remarquem que ignora les indicacions de la Comissió Europea dirigides a les administracions espanyola, catalana i local. Aquestes indicacions afirmen que la llera del Llobregat, tant l’antiga llera com la nova, són mereixedores de protecció i haurien de ser incloses a les àrees designades com ZEPA (Zona d’Especial Protecció d’Aus). La qüestió és que aquest PDU preveu la reubicació de 20,84 hectàrees de zona verda de la llera del riu Llobregat cap al Parc Agrari. En aquest sentit, Depana denuncia que aquest planejament urbanístic és “insostenible” i ha reclamat que s’arxivi.
Comments 1