CCOO ha desconvocat la vaga de conductors d’autobusos prevista per a aquest dilluns 9 de desembre per reclamar la jubilació anticipada a partir dels 60 anys. Tot i això, el sindicat encara manté l’amenaça d’aturada indefinida en els busos urbans i interurbans a partir del 23 desembre, coincidint amb les festes de Nadal.
Comissions va desconvocar també la vaga del dijous 5 de desembre, argumentant que calia “reorganitzar la mobilització amb una convocatòria més ajustada a la realitat, sostenible en el temps i viable“.
Divisió entre els sindicats del sector
L’aturada al sector del transport de carretera va ser convocada conjuntament per CCOO, UGT i CGT i es van fer tres jornades de vaga els dies 28 d’octubre i 28 i 29 de novembre.
Després, la UGT i el Sindicat Lliure de Transports es van desmarcar de les aturades, per un pacte amb la patronal
Des de la CGT però, també s’han desmarcat de la convocatòria únicament adreçada al sector del transport de viatgers; argumentant una «manca d’estratègia sòlida i unitat necessària» per assolir els objectius, després de la ruptura del sector en especialitats (mercaderies, grues, ambulàncies, viatgers).
CCOO assegura que no descarta afegir noves dates per protestar i ha subratllat que l’acord entre la Confederació Espanyola de Transport en Autobús i la UGT “no garanteix la presentació de la sol·licitud de coeficients reductors” per assolir la jubilació anticipada.
També ha denunciat l’incompliment dels acords signats a finals d’octubre per l’avançament de la jubilació al transport de mercaderies, ja que encara no s’ha fet la sol·licitud davant l’organisme competent, quan el compromís era d’executar-ho en 20 dies.
A més, l’organització que dirigeix Unai Sordo ha fet una crida als ajuntaments de les grans ciutats i al Ministeri de Transports perquè tutelin el procés i no deixin la resolució del conflicte, com fins ara, en mans d’empreses com Alsa i Avança, que, segons diuen, controlen directament la patronal.
La principal reivindicació: L’aplicació dels paràmetres reductors previstos en el Reial decret 1698/2011
La protesta té com a principal objectiu i reivindicació el dret per als xofers a la jubilació als 60 anys. I per a reclamar que se’ls reconegui dins de les professions que avui poden beneficiar-se dels avantatges inclosos en el denominat Reial decret 1698/2011, del qual actualment avui es beneficien sectors com els miners i els bombers, o els membres dels cossos policials.
«Els professionals que estem convocats a la vaga, som aquells que no tenim reconeguda la jubilació anticipada sense minvament econòmic de la pensió, ni tampoc tenim reconeguts coeficients reductors en l’edat de jubilació per la naturalesa penosa i insalubre del treball», explicava abans de començar el conflicte el dirigent sindical Gregorio Rabadán, de la CGT.
Bàsicament, explicava Rabadán, els conductors reclamen el dret de poder jubilar-se fins a 5 anys abans del que es preveu, depenent dels anys cotitzats i mitjançant l’aplicació dels paràmetres reductors previstos en el Reial decret com la perillositat, la nocturnitat i la toxicitat, que afecten els xofers.