Actualment, a la planta d’Ebro hi ha ocupades unes 730 persones, de les quals 200 estaran lligades a la producció dels cotxes, on a més dels treballadors de línia, també s’inclou el personal de qualitat i logística, entre 200 i 300 es quedaran en formació, uns altres 100 operaris treballen per adaptar les línies de l’antiga Nissan a Ebro per a quan es facin tasques de soldadura i es pintin els vehicles i al voltant de 100 estan en oficines o en àrees d’enginyeria.
Fonts sindicals de Ebro han indicat a Públic que “ara que les produccions estan inaugurades i treballem per crear estocs per als concessionaris i no estem al màxim d’activitat, és el moment de replantejar com s’articulen mecanismes pel retorn de tota la plantilla“. De fet, el representant dels empleats indica que hi ha un col·lectiu de 350 persones fent cursos de formació, pendents de tornar al seu lloc de feina quan remunti l’activitat. A més, es comptabilitzen 300 treballadors més que no van poder optar als contractes de formació o per voluntat pròpia o per manca de places
A l’espera del format CKD
L’empresa augura que a finals del 2025, quan ja estiguin al mercat els models S700, S800 i l’S400, els tres de la gamma SUV (Sport Utility Vehicle), vehicles utilitaris, les vendes superin les 30.000 unitats. Per la seva banda, la plantilla creu que el salt endavant en la càrrega d’activitat es produirà a partir de l’octubre de 2025, en què arrencarà la fabricació del model elèctric Omoda. Aquest es farà amb el format CKD, més tradicional, en el qual a la Zona Franca es durà a terme les tasques de soldadura, pintura, muntatge interior del vehicle i la mecànica. Fins a aquell moment, els models S700, S800 i S400 es produiran amb el sistema DKD, en el qual a Barcelona només s’assemblaria la part mecànica del cotxe.
Fa pocs dies, Ebro va anunciar el preu dels vehicles i la xarxa de distribució. L’S700, un SUV compacte de cinc places, estarà disponible des de 29.990 euros, mentre que l’S800, dissenyat per a famílies nombroses amb capacitat per a set places, s’ofereix a partir dels 36.990 euros. En relació amb la distribució, la firma disposa de 12 punts de venda en províncies clau com Barcelona, Madrid, València i Sevilla. Abans que acabi aquest any 2024, la firma espera que la xarxa aconsegueixi més de 30 concessionaris operatius, amb l’objectiu de superar els 50 punts de venda en el primer trimestre de 2025, cobrint de manera integral el territori estatal.
L’objectiu dels representants dels treballadors és aconseguir que la producció, amb el pas dels anys, passi a ser completa a Barcelona, és a dir, que a Catalunya també es modeli la xapa dels vehicles. El propòsit dependrà dels volums de venda i de la voluntat de la companyia xinesa Chery, l’altre soci de l’equació. En la signatura de l’acord, l’abril passat, EV Motors i Chery es van posar com a objectiu fer 150.000 cotxes a l’any en 2029 a Barcelona, encara que la factoria podria superar aquesta xifra i arribar a un màxim de 200.000.
L’arribada dels xinesos va suposar una bombolla d’oxigen per als extreballadors de Nissan, que portaven des de finals de 2021 sense fabricar un sol vehicle en la planta barcelonina, quan va sortir l’últim cotxe de les seves línies de muntatge. El passat setembre es va produir un pas enrere, ja que els nous aranzels per a la importació de vehicles xinesos i les dificultats per segellar el nou contracte de lloguer entre Ebro, Chery i Goodman provocaven que els terminis inicials no es complissin de nou. L’inici de la producció de l’Omoda 5, el vehicle que fabricarà Chery a la Zona Franca de Barcelona, es va retardar un any, fins a l’octubre de 2025.
Aquest tornar a començar és el que permet tenir esperança als treballadors d’Ebro, que veuen com “una situació positiva entrar en un nou mercat amb un volum acceptable de vehicles i amb un preu atractiu”. En funció de l’acceptació dels nous models i les vendes que se’n derivin es concretarà la reincorporació de la plantilla que formava part de Nissan i que encara no està ocupada a Ebro.
-
- Article redactat per David Rodríguez i publicat originalment a Público
______________________________________________________________________
Per saber-me més:
La marxa de Nissan, una estratègia prèvia que la pandèmia va accelerar