Les Agulles – Ecologistes en Acció Baix Llobregat ha denunciat davant de la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona un suposat abocament d’aigües fecals a la platja de Gavà-Viladecans que va detectar-se el passat 9 de gener. Ho fa després de no haver obtingut formalment cap resposta de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) o els Agents Rurals sobre l’origen d’aquest vessament.
L’associació entén que els fets podrien constituir la possible comissió d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i delictes relatius a la gestió de residus i espera que la Fiscalia ho investigui.
Després de mantenir una reunió amb els grups parlamentaris i fer-los arribar documentació, Jaume Grau, representant d’Ecologistes en Acció, va relatar que durant l’any 2019 van comptabilitzar 144 abocaments en 45 dies. Segons l’entitat, el problema radica en la planta depuradora de Gavà-Viladecans, afectant especialment l’estany de la Murtra, protegit per la Xarxa Natura 2000.
D’acord amb la denúncia, testimonis presencials, pescadors aficionats a la platja de Gavà, van comprovar com un líquid pestilent i amb sòlids com tovalloletes, productes d’higiene i plàstics, sortia des de la desembocadura de la llacuna de la Murtra i s’escampava pel mar. Es tracta d’un vessament d’aigües fecals directament al medi natural, “que en moltes ocasions ha procedit presumptament de la depuradora EDAR Gavà i Viladecans, situada a pocs centenars de metres de la costa“, segons apunten fonts de la federació ecologista.
Els ecologistes denuncien que això afecta greument la llacuna de la Murtra i les platges adjacents de Viladecans i Gavà. Grau ha recordat que es tracta d’un espai protegit integrant de la Xarxa Natura 2000 com a zona d’especial interès per a les aus. I ha afirmat que els abocaments d’aigües residuals sense tractar que tenen documentats són “recurrents“.
“Realment creiem que hi ha suficients dades que acrediten una irregularitat en el sistema de funcionament de depuració d’aigües“, ha dit Grau. També ha recordat que hi ha una normativa europea que obliga a la depuració de totes les aigües residuals, un fet que creuen que no s’està garantint amb la depuradora EDAR Gavà i Viladecans, situada a pocs centenars de metres de la costa.
L’AMB no té constància d’incidents
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’ens públic encarregat de gestionar la depuradora es va desmarcar de qualsevol responsabilitat en els últims episodis, ha explicat en més d’una ocasió que en situacions de pluja el sistema col·lapsa perquè la majoria de les ciutats de la zona no tenen un sistema de gestió d’aigua que separi les residuals de les pluvials.
No obstant això, va dir Jaume Grau, que aquesta versió “no coincideix” amb les dades que han pogut recopilar, que no inclouen els dels últims tres anys. “Hi ha dies de pluja que no hi ha abocaments; i dies amb abocaments sense pluja”, va argumentar. Per això va tornar a reclamar que s’aclareixi la situació. “Sembla que no hi ha cap responsable“, ha lamentat Grau.”Confiem que en les setmanes vinents la bateria de peticions a ajuntaments, l’AMB i l’ACA ens puguin oferir més informació”, ha afegit.
Aquí podeu veure tota la conferència de premsa posterior a la compareixença.
- Font: Agències i Ecologistes en Acció