El 8M s’acosta, després d’uns anys de postpandèmia, amb la fita d’una vaga general feminista arreu dels Països Catalans. La proposta d’aturada laboral té els seus precedents als anys 2018 i 2019, quan es van viure vagues multitudinàries que van omplir els carrers de molts dels nostres pobles i ciutats, inclosos els carrers d’El Prat de Llobregat. El lema “Si nosaltres ens aturem, s’atura el món” va recórrer manifestacions i piquets, mobilitzant milers de feministes, tant durant el 8 de març com en els set dies de lluita previs. Enguany, es recupera la proposta de vaga amb la convocatòria dels sindicats CGT i I-CSC secundada per la Taula Sindical de Catalunya (IAC, COS, SO i la ja citada CGT). També s’han adherit a la vaga els col·lectius Kellys Catalunya i Sindillar, així com diverses entitats i col·lectius feministes d’arreu del territori, que son les que veritablement encapçalen aquesta convocatòria, secundada pels sindicats alternatius.
El 8M se’ns presenta a El Prat sota un marcat biaix institucional
A diferència de edicions anteriors del 8M a El Prat, en la d’aquest any no s’ha constituït cap Comitè Local de la Vaga Feminista i, per tant, dimecres a la nostra població no hi ha cap convocatòria específicament de suport a la mencionada vaga feminista.
Les convocatòries locals relacionades amb el 8M, per tant, se’ns presenten aquest 2023 sota un marcat biaix institucional, en absència de les citades convocatòries feministes d’altres anys del Comitè de Vaga del 8M.
D’entre totes les convocatòries, a El Prat destaca el tradicional acte institucional del dia Internacional de les Dones convocat des del Consell de Dones de l’Ajuntament d’El Prat i que tindrà lloc el dia abans, el dimarts 7 de març, a la plaça Catalunya a 2/4’s de sis. L’acte consistirà amb un Parlament institucional, seguit de les actuacions ‘Entranya’ de Marina Mora, un ball de ‘Haka’ feminista, i un pilar a càrrec de les dones de la Colla Castellera.
L’acte institucional serà precedit per una marxa reivindicativa a les sis del vespre, protagonitzada per diverses entitats locals de dones i que recorrerà l’avinguda de la Verge de Montserrat -a l’alçada de la Font del Lleó- per acabar a la Plaça de Catalunya-
Les reivindicacions de la vaga del 8 de març
Tornant a la vaga feminista, aquesta consistirà en una aturada de 24 hores, a la qual estan cridats tots els sectors de l’àmbit laboral i també tota la ciutadania. Els sindicats fan una crida a la mobilització “d’una altra jornada de lluita de la classe treballadora“. Asseguren que aquesta vaga feminista general és “necessària” per generar una altra ofensiva per posar fi al “capitalisme patriarcal” i que la resposta col·lectiva és l’única manera de fer-ho.
El sindicats convocants també han volgut destacar que en un context de crisi com l’actual, “les dones són les que s’emporten la pitjor part”. “Les condicions de vida de la gent treballadora han empitjorat greument i són les dones les que en la majoria dels casos en pateixen les conseqüències”, asseguren. Per això, proclamen que “davant la feminització de la pobresa, la resposta serà la feminització de la lluita“.
La CGT anima a “aturar la producció, sortir al carrer i alçar la veu per totes les dones” fins a tenir unes condicions dignes.

Vaga laboral, vaga de cures, vaga de consum i vaga a les aules
L’Assemblea 8-M ha explicat que vaga general feminista del 8 de març es basarà en quatre eixos:
- Vaga laboral: critiquen la precarietat laboral, els salaris baixos i les pitjors condicions per a les dones, les dones trans i les migrants, així com les dificultats per a la conciliació.
- Vaga de cures: demanen “aturar-ho tot” per “la gran quantitat de feines pels sosteniment de la vida” que les dones fan cada dia i que “recauen desproporcionadament” sobre aquest col·lectiu.
- Vaga de consum: l’Assemblea 8-M crida a protestar contra la pujada de preus generalitzada: “Anar a comprar també és cuidar”.
- Vaga a les aules: l’objectiu és mostrar el rebuig contra “la privatització i les retallades en educació” i exigir protocols d’actuació “eficients” contra la violència masclista i LGTBIfòbica.
Vaga d’estudiants el 8 de març
La jornada del 8 de març s’espera que sigui molt reivindicativa. A la vaga feminista general convocada per la CGT i la I-CSC cal sumar la vaga d’estudiants el 8-M, convocada pel Sindicat d’Estudiants i a la qual s’han sumat diverses entitats i moviments estudiantils de Catalunya.
El sindicat educatiu USTEC s’hi afegeix a les protestes i fa una crida a buidar les aules per “assistir a totes les accions i mobilitzacions convocades pel moviment feminista”. L’Assemblea del 8-M fa una crida a protestar contra les retallades en educació i més accions per evitar violències masclistes i contra el col·lectiu LGTBI a les aules.
Manifestacions a Barcelona pel Dia de la Dona Treballadora
El 8-M també serà jornada de manifestació a Barcelona. N’hi ha una al migdia, a les 12h, convocada pel Sindicat d’Estudiants per reivindicar aquesta jornada. En el cas de les mobilitzacions estudiantils, les organitzacions denuncien que “el capitalisme és violència contra les dones”. La manifestació començarà a la plaça de la Universitat.
Més tard, ja a la tarda, està prevista la gran manifestació a Universitat: a les 18.30h hi ha convocada la mobilització feminista del 8-M “contra el sistema cishetero patriarcal, racista i classista”. Un dia abans, el 7, hi ha la manifestació nocturna.
_______________________________________________________________________________________________
Informació relacionada:
La pandèmia i la pluja no atura el moviment feminista i es mobilitza als carrers del Prat aquest 8-M
La Vaga feminista del 8 de març de 2020 al Prat, en imatges
La vaga feminista del 8 de març del 2019 al Prat, en imatges
La vaga feminista del 8 de març de 2018 al Prat, en imatges