«El 15 de març de l’any 2014 van okupar l’antiga seu del CELL per fer-hi un centre social. Desprès de 7 anys, el projecte que aglutina diversos col·lectius i entitats locals viu sota la intranquil·litat d’haver d’enfrontar-se a una resolució per desallotjar l’espai en breu que podria concretar-se en els propers mesos».
Imatge del passat novembre durant de l’estrena al Prat del documental ‘No olvidamos’.
El Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ celebrarà aquest 15 de març el seu setè any de vida en mig de l’amenaça d’un desallotjament què es preveu imminent.
La notícia ha suposat un gerro d’aigua freda pels okupants que havien aprofitat l’aturada forçada de bona part de les activitats del casal a causa de la pandèmia, per afrontar nombroses reformes a l’espai.
La Llavor s’ha convertit en la llar de d’una desena de col·lectius que formen el teixit social del Prat de Llobregat, com ara la Colla Bastonera, l’Assemblea de Joves, el Comitè de Solidaritat amb Amèrica Central, la Cooperativa de consum ecològic i responsable ‘Cals Karxofa’, o el Comitè de vaga feminista del 8M entre altres. Durant l’inici de la declaració de pandèmia, ara farà just un any, també va acollir a la Xarxa Veïnal de Suport Mutu creada per atendre en les etapes inicials del confinament les necessitats més urgents de molts veïns del Prat.
A més de les activitats socials o de caire cultural, l’espai també disposa d’un gimnàs, i l’any passat va inaugurar-se un rocòdrom per a la practica de l’escalada.
L’edifici de l’antic Centre d’Estudis Llobregat (CELL) és propietat de l’empresa Comercial Ibèrica Exclusiva Deportivas SL (CIDESPORT), vinculada al Grup Rosal, el que suposa parlar de una de les nissagues familiars mes poderoses del país, i amb relació estreta amb El Prat, la família Bertrand. Parlar del Grup Rosal suposa també parlar de trames de corrupció amb la implicació directa en casos com el del jutge Estevill o l’empresari Javier de la Rosa, entre d’altres.
L’edifici està afectat pel PERI industrial del Fondo d’en Peixo, circumstància que l’obliga a fer una alineació de vial per posar-lo al nivell de la resta d’edificacions del carrer Penedès. Això suposaria enderrocar més de la meitat de la seva superfície abans d’emprendre cap actuació. Des del centre social apunten els seus dubtes a què “ningú en els temps que corren estigui disposat a invertir en una nau que s’ha d’enderrocar”, i afegeixen que “l’edifici tampoc pot ser llogat en no reunir les mínimes condicions necessàries per justificar el cobrament d’un lloguer: ni llum, ni aigua, ni assegurança”. El seu destí probablement sigui ser venut per edificar un nou edifici.
L’edifici del Centre d’Estudis Llobregat (CELL) va ser construït per l’empresa del mateix nom a finals dels anys setanta per impartir la Formació Professional. L’any 2002 quan va suspendre pagaments va ser comprat per immobiliària dels Bertrand per un preu irrisori, i des de llavors va quedar tancat sense haver tingut cap ús en durant pràcticament 15 anys, sense finestres, obert a les inclemències del temps, i amb l’entrada de persones que han desmantellat qualsevol material de valor, fins el moment mateix de la seva okupació.