Divendres al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ de mà d’un membre de la Plataforma en Solidaritat amb el poble Kurd ‘Azadi’ ens aproparan a aquesta amagada realitat. En un acte que vol ser de divulgació i solidaritat per donar veu a una revolució silenciada. La jornada començara a les vuit de la tarda amb una xerrada, i seguira a les nou amb el passí del documental “Kurdistan paraíso de 7 tribus’. A les deu de la nit està previst què comenci la part més lúdica de la vetllada amb un sopar d’hamburgueses veganes al preu de la voluntat i una cafeta que restarà oberta fins les dues de la nit.
Fa ara un any, l’Estat turc va donar per conclòs el procés de pau en marxa amb el PKK i va tornar a declarar-li la guerra, reavivant un conflicte que porta obert des de 1984. Des de llavors, l’escalada de la violència en el sud-est del país entre Ankara i les guerriles kurdes ha deixat milers de morts i centenars de milers de desplaçats.
La mà dura d’Erdogan s’acarnissa amb els kurds després de l’intent de cop d’Estat. La població kurda de Turquia creu que el tracte que està rebent per part del govern turc després del fallit cop d’estat està sent ignorat per la resta del món.
Els enfrontaments entre el govern i militants kurds han deixat ja en ruïnes barris sencers i han obligat desplaçar-se a més de mig milió de persones.
En l’estiu de l’any passat, activistes kurds van anunciar autonomia local administrativa per a diverses ciutats i districtes kurds. Ankara es va inquietar per la possibilitat d’un autogovern popular kurd i la implantació del confederalisme democràtic amb els mateixos termes que ja existeixen a les fronteres de Turquia amb Síria i l’Iraq i va respondre amb una feroç repressió. Es van imposar tocs de queda totals durant mesos
Solament al Sud, més de 100 persones van ser assassinades pels tancs i l’artilleria pesada de les forces d’ocupació turques contra els militants kurds, que van cavar trinxeres i van establir paranys. Els enfrontaments a la regió han convertit barris sencers en runes, desplaçant a més de mig milió de persones en un país que ja acull a 2,7 milions de refugiats sirians.
Després de l’intent de cop d’Estat fracassat al juliol, el conflicte s’està intensificant. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va estendre l’estat d’emergència imposat al país després de l’intent de cop d’Estat fins a l’any que ve. També es van nomenar dotzenes d’administradors per als municipis dirigits pels kurds, amb Ankara acusant els alcaldes electes de recolzar al PKK.