«Les mesures per aturar la covid-19 han posat de manifest l’enorme pressió de la reserva natural».
x Roc Mateu | Betevé
El canvi de l’activitat diària a causa de la pandèmia del coronavirus i de les mesures de confinament per evitar-ne l’expansió, no només han causat efectes en les persones, sinó que també els animals han aprofitat aquesta aturada per canviar d’hàbits.
Un exemple molt clar d’aquest canvi és el que s’ha pogut observar als Espais Naturals del Delta del Llobregat, una zona molt atractiva tant pels ocells migratoris com per les espècies que hi viuen durant tot l’any. Hi ha absència de visitants al parc i de vols regulars a l’aeroport del Prat i la fauna del parc ho està agraint.
Menys pressió humana
Els Espais Naturals del Delta del Llobregat tenen unes dimensions molt reduïdes. Això fa que la fauna que hi viu o s’hi atura de pas pateixi més que no pas en altres reserves on també hi ha presència humana. Segons el tècnic del Consorci Delta del Llobregat, Xavier Santaeufemia, la majoria d’ocells opten per amagar-se i només surten a alimentar-se a la nit o a primera hora.
Aquests dies, però, el silenci i la manca de visitants i el pràcticament inexistent trànsit d’avions han fet que els ocells, tant els que s’hi estan tot l’any com els que hi fan parada en la seva ruta al nord d’Europa, es moguin tranquil·lament per tota l’extensió de l’espai natural. A més a més, en el cas dels ocells migratoris s’ha observat com, des que es va iniciar el confinament, s’hi aturen més temps i n’arriben amb més quantitat que habitualment.
Finalment, cal destacar que les pluges abundants i força continuades que van caure durant les darreres setmanes han contribuït que les maresmes de cal Nani i de cal Tet es trobin completament plenes, cosa que permet que hi hagi més cabuda i aliment per a les aus.
Retorn a la normalitat també esglaonat
El confinament ha posat de manifest que els Espais Naturals del Delta del Llobregat tenen una fauna molt per sota de la seva potencialitat a causa, entre d’altres, de les elevades pressions que reben en condicions normals.
En aquest sentit, Xavier Santaeufemia, tot i reconèixer que la ubicació de l’espai és complicada per la proximitat a grans nuclis urbans i infraestructures com l’aeroport, reclama que un cop es recuperi la normalitat s’actuï per aïllar amb pantalles visuals els espais més utilitzats per les aus i que s’hi limiti l’entrada de visitants, tal com es farà en bars i restaurants, per aconseguir que l’afluència sigui més esglaonada.