x La Directa
Centenars de persones clamant per la dació en pagament en una sala de plens plena fins dalt i amb una sola cadira buida: la del regidor portaveu del PP i diputat al Congrés espanyol Antonio Gallego. No hi va acudir. Va evitar així topar-se amb el segon ‘escrache’ que, amb la plataforma ‘El Prat contra les retallades’, va organitzar la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que ja va protestar davant la seva casa, per aconseguir que aquest electe faci cas al milió llarg de ciutadans que han donat suport a la ILP per la dació en pagament i no contribueixi a retallar-la. Gallego, que se sol vantar de no faltar mai als plens municipals, era ahir a la tarda a la comissió de pressupostos del Congrés, on és portaveu del PP, va explicat el número dos del grup municipal, Miguel Ángel Ochoa. Per això no va assistir a un ple breu, que va estar seguit per centenars de persones: algunes omplien la sala, d’altres es van haver de quedar fora, a les escales de l’ajuntament, i d’altres feien soroll a la plaça de la Vila. Totes en actitud completament pacífica. L’alcalde, Lluís Tejedor, el de més pes i més veterà d’ICV, no va aprofitar l’ocasió per emetre cap senyal de suport a la PAH i es va limitar a vetllar perquè el ple transcorregués amb normalitat. El portaveu dels ecosocialistes, Rafa Duarte, es va oferir per reunir-se amb la PAH, però poc després va marxar del consistori sense apropar-se amb les activistes que el reclamaven parlar-hi.
Una de les activistes era Rocío Guerrero, una mare treballadora amenaçada per un procés de desnonament, que va prendre la paraula al ple. “El meu fill té tres anys i mai ha tingut la consciència de tenir una casa”, va explicar. I va afegir que ara està embarassada de dos mesos i no ho vol dir a la feina per no perdre el sou que encara manté, tot i que no li és suficient. Si la ILP “no s’aprova, em condemnaran a viure el carrer i no pagar impostos, perquè hauré de treballar en negre perquè no m’embarguin”, va exhortar. “M’estan fent pols la vida i per a ells és un negoci rodó”, va concloure.
Regidor polèmic pioner en criminalitzar els ‘escraches’
Gallego no va poder escoltar les paraules de Guerrero perquè era a Madrid. Sí que va poder escoltar les protestes de la PAH el passat 16 de març, quan un dels primers ‘escraches’ dels ciutadans va acabar a les portes del seu immoble. Pocs dies després, el PPC estudiava si denunciar aquesta protesta. Així ho assegurava el diari conservador ABC en una edició que obria la seva portada amb el titular ‘Acoso salvaje al PP’ i una foto d’aquest escrache a Gallego, malgrat que l’acció va ser completament pacífica, va comptar amb el suport de nombrosos comerciants que van enganxar adhesius de la PAH als seus aparadors i el portal del diputat presentava poc després un aspecte immaculat.
L’alcalde emblemàtic d’ICV es limita a vetllar per l’ordre
Aquest cop no ho va fer. Sí que van escoltar l’activista Rocío Guerrero la resta de regidors del Prat. Lluís Tejedor, l’alcalde històric d’ICV (ho és des de fa 31 anys) i el que governa la major ciutat en mans dels ecosocialistes, es va limitar a fer notar després del parlament de la dona que la PAH havia sol·licitat la paraula al ple no per presentar un testimoni personal, sinó un escrit amb les seves reivindicacions. Abans que el batlle demanés a les activistes que acabessin les seves proclames i marxessin endreçadament per prosseguir el ple, els portaveus de CiU, el PSC i ICV, van expressar les seves simpaties amb la PAH sempre i quan, van coincidir en remarcar tots ells, expressin la seva reivindicació “amb respecte” o de forma “pacífica i educada”. Duarte, d’ICV, va recordar que aquesta formació va ser el grup que més signatures va recollir per la ILP al Prat, muntant parades durant 17 dies, i que l’ajuntament té un servei d’intermediació per a afectats per la hipoteca. Els activistes van abandonar després al crit eixordador de “sí se puede” i algun d’ells va cridar als polítics “sou uns hipòcrites! Falsos!”.