El govern català preveu reduir el volum d’aigua que baixa pels rius per sota, fins i tot, del seu cabal ecològic, previsiblement durant aquest mes de gener, en quan entri en vigència la fase d’emergència per sequera
El cabal ecològic d’un riu és el cabal mínim que s’ha de mantenir en un curs fluvial a fi de garantir la viabilitat dels seus sistemes naturals. Traspassar aquest límit, per tant, perjudicarà seriosament la salut ambiental del medi i la fauna del Delta de Llobregat; propiciant a més la intromissió d’aigua salina del mar i la salinització dels aqüífers dels que s’abasteix d’aigua potable El Prat i d’altres poblacions deltaiques.
En el cas del riu Llobregat, a partir de Sant Joan Despí, on es troba la planta potabilitzadora, es passarà dels 500 l/s actuals al mínim que garanteix la salut ambiental del riu, a la meitat, 250 l/s.
Segons el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, això permetrà allargar l’aigua disponible als embassaments del sistema Ter-Llobregat 136 dies més, un cop s’entri en fase d’emergència. Mascort també ha explicat que per mitigar el dany ambiental que suposa aquesta reducció dràstica del cabal dels rius, dos dies a la setmana, es recuperaran els nivells actuals.
La idea de fixar un volum mínim d’aigua per a rius es va recollir al Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, pactat amb els experts l’any 2006, però el nou pla hidrològic català -rius que neixen i moren a Catalunya- retalla un 40% el volum reservat llavors per als diversos trams i èpoques de l’any i, en el cas dels trams finals del Llobregat i la Muga, no hi ha ni tan sols aquesta obligació.
Amb dades del passat mes de novembre l’aqüífer profund del delta del Llobregat està 4,5 metres per sota del nivell del mar a causa de la sequera.