x La Riuada
El solapament de competències és un problema molt comú al nostre territori. Tot i que el delta del Llobregat és una unitat (geològica, hidrològica, ecològicament, etc), tres òrgans administratius diferents s’encarreguen de la seva gestió: el Consorci del Parc Agrari, el del riu Llobregat i el dels Espais Naturals. El que més crida l’atenció es que s’ignoren entre ells, no hi ha coordinació, com denuncien les entitats ecologistes que demanen una gestió global sota un marc únic, com el que proporcionaria la figura de Parc Natural del delta del Llobregat.
Ara hi hem de sumar la possibilitat que el litoral no sigui considerat com a part del delta del Llobregat, si no com zona marina que es trobaria sota jurisdicció estatal.
Quelcom difícil d’entendre ecològicament, ja que el litoral és un ecosistema que ocupa ambdós costats de la sorra. Les divisions purament administratives no sempre van en concordança amb una realitat geogràfica i molt menys mediambiental, com es posa de manifest amb els conflictes entre comunitats autònomes.
A més a més, el litoral del delta del Llobregat ha sigut motiu de discòrdia entre el Govern Central de l’estat i la Generalitat els últims anys. De fet, la Generalitat no va designar com a ZEPA marina cap zona del litoral del delta, deixant la costa lliure per actuacions com la construcció de la quarta pista de l’aeroport sobre el mar.
Obligacions comunitàries
Però recentment la Fundació Biodiversitat va coordinar un projecte Life+ de la Unió Europea anomenat INDEMARES, per delimitar les zones marines que han d’estar protegides. La UE ha promogut econòmicament aquest projecte en considerar que els països de la Unió estan més o menys al dia pel que fa a les ZEPA i LIC (llocs d’importància comunitària) terrestres (una quarta part del territori hi està inclòs), però el litoral encara està molt desprotegit (i per extensió, sense cap gestió). El projecte, està cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient, que alhora té un compromís amb la Llei de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.
La designació es basa en criteris científics en gran part per la feina feta per la SEO/BirdLife (Societat Espanyola d’Ornitologia), gràcies al Life “Àrees importants per a les Aus (IBA) marines d’Espanya”.
En concret el delta forma part de la proposta de ZEPA “Espai marí del Baix Llobregat-Garraf”, una de les zones més rellevants del litoral català. Amb aquesta designació quedarà allunyada definitivament l’ampliació de l’aeroport, que ja havia rebut al 2012 un cop important amb la sentència que va protegir la Pineda de Can Camins.
L’organització ecologista DEPANA, celebra aquesta proposta de delimitació, tot i que ha presentat al·legacions en considerar que també cal incloure la nova desembocadura del Llobregat. Aquesta zona, degut a la gran amplitud de la llera, s’està comportant com un estuari, resultant vital per les aus marines del nostre litoral, per tant no és pot considerar indivisible ecològicament de la resta.
Aquesta designació, màxima protecció urbanística existent, atorgarà una cobertura del litoral que impedirà segons quines activitats i en condicionarà d’altres, tot en funció de les prioritats de conservació de l’espai.