x La Riuada
Més d’un centenar de persones es van manifestar pels carrers del Prat el passat dissabte 22 de novembre en defensa del Casal Okupat i Autogestionat La Llavor, okupat des del passat 15 de març a l’edifici de l’antic CELL. Feia més de cinc anys que a la nostra ciutat no es vivia una marxa d’aquest col•lectiu des de que a l’octubre del 2009 es va produir la protesta contra el desallotjament del KOP-Alta Tensió.
La marxa es va iniciar a la plaça de la Vila amb la lectura d’un manifest on els membres del casal van anunciar el judici que es celebrava aquest passat dilluns als jutjats del Prat, en el que s’enfronten a una demanda de desallotjament amb la poderosa família Bertrand, propietària de l’espai a través de la seva immobiliària CIDESPORT. El col•lectiu denunciava també en aquest manifest l’abandonament del local durant més de 15 anys i la “millora més que evident” que, al seu parer, ha tingut a partir de l’okupació, fent una defensa d’espais “autogestionats, assemblearis i horitzontals, fora d’interessos institucionals, partidistes i econòmics”, i criticant que l’edifici, en estar afectat per un pla urbanístic, no es pot utilitzar sense enderrocar-lo, fet que dificulta la venda, ni tampoc ser llogat en no reunir “les condicions necessàries.” Preveient que després d’un desallotjament podria continuar abandonat durant anys.
Manifestació reivindicativa i sense incidents
Un cop llegit el manifest la marxa va enfilar cap al carrer Ferran Puig darrera d’una pancarta on es llegia “Sembrem llavors, aturem el desallotjament del Casal Okupat i Autogestionat La Lavor”, amb crits contra l’especulació, en defensa del dret a l’habitatge i els espais okupats, i fortes crítiques al govern local. El seguici el tancava el Pollo de la Colla de Diables del Prat amb una pancarta en defensa de l’espai amb el lema “No podran desallotjar la cultura popular”. En la confluència de la marxa amb l’avinguda Montserrat, on els manifestants van tallar el trànsit, un membre de la cooperativa de consum Cals Carxofa va llegir un manifest a la Font del Lleó que defensava l’ús de l’espai per a projectes com el d’aquest col•lectiu, orientat al consum responsable i el suport a l’agricultura ecològica i la pagesia.
Un següent text es va llegir davant les Cases d’en Puig, espai emblemàtic pel moviment okupa local en haver-se produït allà la primera okupació ara fa 20 anys, rememorant aquesta efemèride i els diferents espais okupats en aquest període, denunciant els successius desallotjaments i la realitat de que aquells espais ara continuïn tapiats o siguin solars sense cap ús després de tants anys. La manifestació va seguir per l’avinguda del Canal per acabar al Centre Social on es va desplegar una pancarta des de la part superior de l’edifici, i es va donar per desconvocada sense que es produís cap incident en el transcurs de la mateixa.
Setmana d’intensa activitat
La manifestació va ser l’acte central d’una setmana prèvia plagada d’activitats en defensa de l’espai dins de la campanya “Sembrem Llavors” que va culminar amb el judici del dilluns. En aquestes jornades es va fer un passi de vídeo i una xerrada en defensa de la sanitat pública amb membres del Prat contra les retallades i un infermer delegat de la CGT de l’Hospital de Bellvitge. Altres dues xerrades van tractar l’actualitat del feixisme al Prat, a càrrec del periodista local Bertran Cazorla, i la situació de la dona i la revolució al Kurdistan en resistència a Kobane contra el setge islàmic, amb membres del CIEMEN i el col•lectiu feminista Gatamaula.
Diverses actuacions van reunir a gent de procedència molt variada, entre el recital poètic de Carlos Avila i Marc Garcia, musicals amb dansa de la Companyia Vidala, concerts de grups locals de Hip-hop (Juma, Allea Fellas, Betamorfosis), Rock (Insomnia), Heavy-Rock (Zermeño), cantautors (Bitxe, Xavi Alias, Cris Buenmojo) i punxadiscos. D’altres activitats com vermuts, dinars i sopars populars, tallers de pancartes i la pintada d’un mural gegant a la façana del carrer amb la col•laboració dels nens de l’AEG Conxita Busquets, van completar els esdeveniments. La gran quantitat d’actes i la seva diversitat ha fet que siguin moltes les persones que han anat passant pel Casal en els dies previs al judici del desallotjament.
El Casal Okupat la Llavor va iniciar la campanya contra el desallotjament en notificar-se la demanda judicial a principis d’aquest mes de novembre amb una intervenció al ple, que va ser ignorada per tots els grups polítics que es van negar a respondre. El col•lectiu ha rebut el suport de moltes entitats i col•lectius locals, i fins i tot, ERC-El Prat ha enviat una nota dirigida a l’alcalde criticant la passivitat de l’ajuntament i demanat la mediació del consistori entre els membres del Casal i els propietaris per tal de que, mentre l’edifici continuï sense cap utilitat per part dels propietaris, les activitats del Casal haurien de poder continuar.