«Ahir dimecres davant de les oficines que el “fons voltor” Blackstone te al Prat de Llobregat va arrencar la campanya Kill Blackstone, que denuncia que el fons nord-americà porta des del 2012 “escanyant famílies a Catalunya” i que no ho fa sol: hi ha societats immobiliàries, entitats bancàries, gestories i bufets d’advocats de l’Estat espanyol».
x Gemma Garcia | La Directa
Lourdes Martínez paga un lloguer de 404 euros per un pis que no arriba als 50 metres quadrats, però ara volen apujar-li un 56% el preu. Entre la propietat i el seu immoble hi ha més de sis mil quilòmetres. Ella viu a la Vall d’Hebron de Barcelona i Blackstone té la seu a la cinquena avinguda de Nova York. Encara que no hi ha cap identificatiu enlloc, el fons d’inversió també opera des d’un edifici a l’Hospitalet de Llobregat, des d’on avui el moviment pel dret a l’habitatge ha anunciat la campanya Kill Blackstone. Col·lectius com el Grup d’Habitatge de Sants, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Sindicat de Llogaters, el Sindicat d’Habitatge del Raval, l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia o el Sindicat de barri de Poble-ses denuncien que el fons nord-americà porta des del 2012 “escanyant famílies a Catalunya” i que no ho fa sol: hi ha societats immobiliàries, entitats bancàries, gestories i bufets d’advocats. Els acusen de ser-ne els “tentacles”, “l’entramat que l’està sostenint”. Per això, han advertit que denunciaran Amat Immobiliaria, la gestoria Tessi Diagonal, els bancs BBVA i Santander i el Bufet d’Advocats Vicenç Arbós, representants legals de Blackstone.
En el cas de Lourdes Martínez, la cadena de la propietat passa per la seu del fons voltor a Nova York, pel seu servicerAnticipa, la socimi Albirana, la subsocimi Budmac fins a Amat Immobiliaris, fundada el 1948 per Joan Amat, que és l’empresa que interlocuta directament amb ella. L’entramat de Balckstone és extens. El fons nord-americà, que com als Estats Units també ha esdevingut el propietari més gran a l’Estat espanyol, el 2014 va comprar la plataforma immobiliària de CatalunyaCaixa, Anticipa, i a partir d’aquí va comprar milers d’actius de la Sareb i altres bancs com BBVA, Banco Popular, CaixaBanc i Banc de Sabadell. Per treure el màxim benefici dels immobles, ha creat diverses socimis. Són unes societats d’inversió dedicades al lloguer, anomenades les sicav del totxo, per la seva exempció en l’impost de societats, més generosa encara que la mateixa sicav que tributa a l’1%.
La darrera socimi del fons nord-americà és Albirana, creada el març del 2017, on comercialitza 5.000 pisos provinents de CatalunyaCaixa. Però darrere d’Albirana hi ha altres socimis: Lambeo, Treamen o Budmac, que és la propietària que vol apujar el lloguer a Lourdes Martínez. “He fet propostes a Amat per poder assumir un increment més moderat, però les han rebutjat totes”, lamenta la llogatera. A més, afegeix que per renovar-te el contracte, s’excedeixen en el requeriment de documentació: “t’exigeixen el certificat de saldo bancari i un extracte de moviments dels últims mesos. Vulneren el teu dret a la privacitat”.
Jaime Palomera del Sindicat de Llogaters ha incidit en el fet que Blackstone, a través de les diverses societats, allà on té habitatges, apuja els preus per sobre la mitjana: “rebenta el sostre de preus existents i empeny el conjunt de preus a l’alça”. Precisament, Palomera ha acusat Balckstone de “pressionar” el Govern espanyol en l’aprovació de la norma per modificar la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). Els fons voltor “va amenaçar Sánchez de marxar si regulava els preus dels lloguers”, una mesura que tot i estar dins l’acord de pressupost amb Podem, el PSOE va descartar.
La PAH també té constància de diverses famílies afectades per fons voltor des del 2014. És el cas de William Rivera, qui va signar una hipoteca amb CatalunyaCaixa. Els actius del banc eren gestionats per Anticipa, adquirida per Blacsktone el 2014. Amb la llei 24/2015 a la mà, ell i les seves filles, es van poder acollir a una dació en pagament i un lloguer social, que ara Anticipa li vol duplicar d’acord amb els ingressos que va tenir durant sis mesos quan va trobar feina. Rivera denuncia que Blackstone “va adquirir habitatges de forma fraudulenta, a preu de saldo, i a nosaltres ens els vol colar a preu de mercat”. Jordi Rodríguez no va arribar a aconseguir un lloguer social amb el gegant immobiliari. El 14 de desembre del 2018 va saltar per la finestra del seu desè pis a Cornellà de Llobregat, quan la comitiva judicial, amb els Mossos d’Esquadra, van trucar a casa seva per desnonar-lo. Tenien un contracte de lloguer a un pis propietari del Banco Popular, que ja havia passat a mans del fons d’inversió.
Blackstone també ha anat adquirint propietats al barri del Raval de Barcelona. La Directa va denunciar que tres narcopisos del número 22 del carrer d’En Roig estaven en mans del fons, dos de la socimi Budmac i l’altre d’Anticipa. Tatiana que viu a l’edifici Hospital 99, juntament amb altres deu famílies, explica que ella mateixa va fer fora uns narcos. Ara ocupen els pisos perquè es troben en situació de vulnerabilitat i amb criatures menors d’edat, però Blackstone, a través d’Anticipa, les vol desnonar el 26 de febrer.
La PAH ja fa quatre anys que va fer una acció a la seu de l’Hospitalet de Llobregat per exigir la negociació de 35 casos i ara, ha explicat Júlia Nueno, del Grup d’Habitatge de Sants, en porten una cinquantena, d’hipoteques, lloguer i ocupacions. L’activista ha recordat que Blackstone, “amb el seu entramat empresarial i aliats dur a terme pràctiques il·legals, com oferir diners per fer fora la gent, i també exerceix pressió sobre el PSOE”. El fons voltor, des de fa un parell d’anys vehicula gran part de la seva cartera de lloguer a través de la plataforma de gestió Alquilovers, que ja ha provocat la creació d’un grup d’afectades. Moltes persones denuncien l’entrega d’uns pisos en molt males condicions i moltes dificultats per trobar solucions.
La darrera gran operació de Blackstone es va produir el mes de setembre passat, quan va acordar amb tres dels grans accionistes de la socimi Testa -Merlin Properties, Santander i BBVA- la compra de la meitat de la propietària més gran d’habitatge destinat al lloguer a l’Estat espanyol. El negoci del fons d’inversió establert als anys noranta als Estats Units no para de créixer. Nascut amb l’oportunitat de fer un gran negoci amb les propietats i préstecs fallits en mans del Govern dels Estats Units, actualment, a l’Estat espanyol acapara 23.000 habitatges de lloguer.