[ACTUALITZACIÓ ÚLTIMA HORA] Els grups parlamentaris del PSC i CDC se sumen a l’esmena impulsada per ERC, ICV-EUiA i la CUP-AE, garantint així que la votació tirarà endavant.
Quatre sessions i mig any després, el grup de treball de Revisió del model dels CIE del Parlament de Catalunya toca a la seva fi. A principis de juny, es va celebrar l’última sessió d’aquest grup circumscrit a la Comissió de Drets Humans i Justícia de la cambra catalana. La següent cita serà el dia 2 de juliol, data prevista perquè els diferents grups parlamentaris aprovin les conclusions del grup de treball en el si de la comissió. Aquell mateix dia, també es decidirà la més que probable votació de les conclusions resultants del grup de treball al ple del Parlament. Si tot va segons el previst, les conclusions s’entrarien al ple el 9 de juliol i es podrien fer esmenes fins a la següent i darrera sessió plenària del mes de juliol, en què el parlament debatria i es posicionaria sobre aquest assumpte.
La clau de tot plegat la tenen dos grups parlamentaris, el de CDC i UDC i el del PSC, que encara no han anunciat quin serà el seu posicionament. Tot i que el Parlament català no té competències per legislar en matèria d’immigració, una declaració institucional demanant el tancament del CIE de Barcelona suposaria un precedent molt important a l’Estat espanyol en matèria de drets humans. Al seu torn, afegiria més pressió en aquesta matèria a l’executiu de Rajoy, que durant aquesta legislatura ha rebut dures crítiques per la seva postura intransigent davant l’agreujament de la situació humanitària a la frontera sud.
Els grups d’ERC, ICV-EUiA i la CUP-AE ja han anunciat que donaran suport a les conclusions presentades per Tancarem el CIE, campanya conjunta de Tanquem els CIE, SOS Racisme i la fundació Migrastudium, que ha tingut una participació cabdal al grup de treball parlamentari. Aquestes entitats han lliurat un document conjunt a tots els grups, en què els insten a incloure nou propostes concretes a les conclusions del grup de treball. Tampoc se sap ben bé quina serà la postura que adoptarà Ciutadans, mentre que el Partit Popular de Catalunya, amb l’actitud bel·ligerant que ha mantingut durant el grup de treball, ja ha mostrat que s’oposarà a postulats que defensin el respecte als drets humans de les persones migrants.
Tanquem els CIE espera un posicionament clar de CiU i el PSC: “Han de decidir si estan del costat de la Catalunya dels drets humans o de l’Estat espanyol més ranci del Partit Popular”. Per aquest motiu, demanen que la mobilització del dissabte 20 de juny davant del CIE de la Zona Franca sigui massiva: “Hem de ser moltes per deixar clar als polítics d’aquest país que, a Catalunya, no hi tenen lloc centres on es vulneren sistemàticament els drets humans”.
Tanmateix, aquest no és –ni molt menys– l’únic debat que han plantejat al Parlament les organitzacions i entitats en defensa dels drets de les persones migrants. Hi ha hagut moltes veus que han exigit un replantejament total de les polítiques migratòries que entri a discutir a fons qüestions com el dret a la mobilitat, el dret a migrar i l’ús de dispositius de càstig i de control com les batudes per perfil ètnic o els vols de deportació. Aquestes entitats han reivindicat el seu paper per bastir una nova política migratòria i, al mateix temps, han defensat Catalunya com una terra de migracions i de pas que, tradicionalment, ha posat en marxa polítiques inclusives d’acollida i de gestió de la diversitat.
*Article el·laborat en base a l’article publicat a la Directa afeguint’hi les darreres novetats fetes públiques en relació a la noticia.