x La Riuada
La protesta, convocada per la Plataforma Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà, amb motiu del punt previst d’aprovació del Projecte Executiu del Nou Teatre Artesà, va reunir més d’un centenar de persones a la plaça de la Vila. Durant mitja hora, els concentrats van estar picant cassoles, timbals i xiulets, i van decidir pujar a la sala de plens quan començava la sessió. La sala es va quedar petita i moltes persones van haver de seguir els esdeveniments des de la porta d’accés i les escales.
Un membre de la plataforma va repartir a l’inici les 3.686 signatures que havien presentat dos dies abans al registre de l’Ajuntament a cadascun dels portaveus dels grups polítics. Semblava que el Ple anava a desenvolupar-se amb normalitat per l’inicial silenci dels manifestants, però des del moment en què es va obrir la sessió els xiulets, repic de cassoles i els crits contra l’enderroc del Centre Artesà i el nou projecte de l’Ajuntament la van fer inviable.
Denuncien una amenaça del portaveu d’ICV
En un primer moment, l’alcalde Lluís Tejedor va demanar als assistents que guardessin silenci i s’atenguessin a les normes d’assistència, però aquests no van desistir en la protesta i, una mitja hora després d’iniciar-se la sessió, l’alcalde la va suspendre momentàniament i va convocar als portaveus dels partits a una sala contigua. Segons testimonis d’alguns d’ells, allà els va demanar de celebrar la sessió sense públic a les golfes de l’edifici, fet a què es van negar la majoria de partits. Llavors Tejedor va advertir-los, com faria posteriorment al públic, que si continuaven les protestes faria desallotjar la sala. Fins a dues vegades més va intentar reiniciar la sessió sense èxit.
Alguns moments de tensió es van produir davant els gestos de menyspreu d’alguns regidors d’ICV amb el públic que van derivar en insults, però en tot moment l’actitud dels manifestants va ser pacífica. En aquest sentit, des de la Plataforma han denunciat que el portaveu d’ICV Rafael Duarte es va dirigir a l’orella a un dels membres de la mateixa dient-li literalment “Vigila que sé on vius i on treballes”. L’escena s’hauria produït davant diversos testimonis.
Durant l’estona què la sessió va ser suspesa, des de la Plataforma van aprofitar per llegir el manifest pel qual han rebut 3.686 suports. Aquest demana l’aturada del projecte perquè suposa l’enderroc de l’actual edifici modernista de 1919, realitzar obres de rehabilitació i fer un procés participatiu obert a la ciutadania per decidir el futur de l’espai.
La policia expulsa els assistents
Unes dues hores després d’inicar-se la protesta, va aparèixer el cap de la Policia Municipal Ramon Dosaigües, que es va dirigir al públic per demanar-los que desistissin la seva actitud o es veuria obligat a expulsar-los. Finalment, aquesta va ser la decisió davant la continuació dels crits i sorolls. Una desena d’agents va anar comminant a cadascuna de les persones a abandonar la sala, la negativa de la majoria va suposar que fossin forçats a anar fins a la porta, uns caminant, alguns agafats a la mateixa cadira i d’altres arrossegats per terra, mentre retreien als agents que estaven cometent un acte il·legal perquè aquell era un espai públic i tenien dret a ser-hi si no s’havia suspès la sessió. Tot i alguns moments de tensió per la situació, en cap moment es va produir cap incident per part dels manifestants, i les dotacions de Mossos d’Esquadra que esperaven als carrers adjacents no van haver d’intervenir.
Sessió a porta tancada i aprovació del Projecte
Dues hores i mitjà després, es va reprendre el ple a porta tancada, els regidors d’ERC i CDC van decidir abandonar la sala en protesta per l’expulsió del públic. El projecte executiu del Nou Teatre Artesà va ser aprovat amb els vots de l’equip de govern (ICV-PSC) i el suport dels grups de PP i Ciutadans. En contra van votar Se Puede El Prat, Guanyem i els dos regidors no adscrits. ERC i CDC, que havien abandonat el Ple, també es declaren contraris al mateix.
El projecte guanyador “Històries” de l’equip d’arquitectes Bosch-Forgas ha costat 726.000 euros, les obres es preveuen iniciar cap a la primavera de l’any vinent amb una duració d’uns 18 mesos i un cost d’uns 13 milions d’euros. Ahir mateix l’Ajuntament del Prat va iniciar la licitació del contracte que es resoldrà en els pròxims mesos. L’edifici actual serà enderrocat, desapareixent de l’interior la ferradura italiana, les llotges i les voltes catalanes del sostre, i el nou teatre construït canviarà totalment el seu aspecte amb una caixa escènica de 21 metres d’alçada, mantenint-se únicament parts de la façana, fet que es considera un “atemptat patrimonial” des de la Plataforma.
Membres de la mateixa es felicitaven per la protesta i declaraven que “el projecte s’ha aprovat igual que es va planejar: a porta tancada”. A la vegada, insisteixen que en els pròxims mesos seguiran la lluita i continuaran organitzant-se en assemblees veïnals per fer front a l’enderroc. Dissabte 17 de desembre ha fet un any de la constitució de la Plataforma en una assemblea amb més d’una setantena d’assistents a les golfes de l’Artesà.
* Article publicat originalment a La Riuada.