El Pla d’adaptació al canvi climàtic, encarregat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona el 2015, preveia que en el període de 10 anys el 30 % de les platges quedarien desprotegides dels efectes dels temporals i que, a més, fins a un 7 % podrien desaparèixer. Quan queden dos anys perquè es compleixi aquest pronòstic, alguns d’aquests efectes ja són més que visibles i palpables.
Un problema que a El Prat s’ha vist especialment agreujat a conseqüència de l’impacte del Pla Delta i l’ampliació del Port de Barcelona, que ha alterat tota la dinàmica marina, evitant que arribin sediments del nord-est arrossegats per les corrents. Aquest efecte, combinat amb les preses i les captacions al Riu Llobregat, que ja no aporta sediments al Delta, està provocant una regressió de la línia de costa que només s’està combatent amb els ja citats abocament anual de milions de metres cúbics de sorres o la construcció de dics submarins per frenar l’erosió, que tenen altres impactes ambientals secundaris.
El Port de Barcelona abocarà 100.000 m3 de sorra durant el mes de juny
Coincidint amb el proper inici de la temporada de bany, a principis d’aquest mes, el Port ha començat l’operació anual d’abocament de sorra al litoral pratenc per contrarestar la citada regressió costanera.
L’aportació anual equival a 100.000 m3 de sorra i és prolongarà fins a finals de juny. Un peatge de per vida insostenible i que en un context agreujat pel canvi climàtic caldrà veure si s’acomplirà indefinidament en un futur.
Les aportacions de sorra: Un peatge de per vida insostenible?
L’any passat l’Ajuntament del Prat va anunciar que estava en converses amb la Dirección General de Costas perquè el Govern espanyol presentés un estudi amb una solució estructural al problema de la regressió costanera tot i que de moment, però, no ha transcendit cap pla d’acció concret per frenar l’endèmica regressió litoral.
En aquest sentit, segons diu des de fa anys l’AMB, s’està treballant en tasques de millora dels sistemes dunars de les platges per tal de protegir-les tot i que igualment aquestes són efímeres en el temps. Tanmateix, des de l’ens metropolità reclamen accions més perdurables i alerten que les platges del litoral deltaic retrocediran més de 20 metres en 30 anys si no s’actua amb un pla estructural de resiliència.
Segons un informe elaborat per l’AMB actualment es perden 160.000 m3 anuals de sorra al delta del Llobregat i a les aportacions anuals de sorra cal sumar-hi el fet que la granulometria no és l’adequada.
El canvi climàtic, cada vegada més accelerat, afectarà a les zones litorals planes abans que a cap altre punt a la Península. Segons consta a l’informe de l’Oficina espanyola contra el canvi climàtic, els deltes del Llobregat i l’Ebre són els més amenaçats per la pujada del nivell del mar i la resta d’afectacions climàtiques i ambientals.
__________________________________________________
Informació relacionada:
La regressió de la platja d’El Prat: Un problema que ja no podem ignorar
L’AMB constata que les aportacions de sorra són insuficients per mantenir la platja
DEPANA proposa mesures per pal·liar la regressió de la platja del Prat
Hola visc al Prat de Llobregat, tinc 72 anys, comento que la aportación de sorra implica que tots els peixos, algas i demes especies son pegadas i cambien els SEUS sistemas de desobe, alimentacio, etc.
Fa temps deian de posar espigons somergits paralels a la platja, per trencar las corrents.
Aixo es el que ja es tindria que estari fet.
Conclusió, que comensin ja.
Tambe ens trobem que tenim la prohibició de poder accedir amb el nostre cotxe a la nostre platja, segons un ordre judicial.
Alegan que es per la llei de costes, i estém molt mala ment.
Opció, bus, caminan o bicicleta.
Salutacions, un Pota Blava.