L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decretat l’estat d’excepcionalitat arran de la gravetat de la sequera que afecta quatre de les divuit conques internes en què està dividit el territori del Principat: els embassaments del Llobregat, els embassaments del Ter, el sistema Ter-Llobregat i l’aqüífer del Fluvià-Muga. En total, el canvi afectarà 224 municipis en quinze comarques, amb una xifra combinada d’uns 5,9 milions d’habitants, inclosos els del municipi d’El Prat i de la resta de la comarca.
29 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius
La sequera actual ja fa vint-i-nou mesos que dura, onze mesos més que no la del 2008. segons la Consellera de medi rural Teresa Jordà, el Principat no es trobava en una situació semblant des del 1905. Els recursos hídrics de les conques internes de Catalunya estan al 27% de les reserves, i la gran majoria de pantans de Catalunya estan molt per sota de les reserves d’aigua que tenien ara fa un any. Concretament fa una un any (gener 2022) estaven al 60% . I fa dos anys (gener 2021) al 86% i al gener de 2020 al 73%.
Les restriccions no afectaran a l’aigua de boca destinada per a consum domèstic. Però la pagesia haurà de reduir fins a la meitat el consum del canal de reg de la dreta del Llobregat. Això suposa passar a entre 250 i 350 litres per segon als quals s’hi sumarà, però, un centenar més procedents d’aigua regenerada a la Depuradora del Baix Llobregat.
Tot i això, l’alternativa de les aportacions de l’aigua de depuradora desperta incertesa entre els productors d’agricultura ecològica. No és el mateix aigua de la depuradora que aigua de pluja. “S’ha fet analítica per comprovar que no hi hagi metalls pesants, per exemple?”, es preguntava Andy Alvarado, agricultor de Soulblim en unes declaracions a BTV.
Entre d’altres implicacions, s’estipularà la citada reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, del 15% per a usos industrials i que es destini menys recursos hídrics per a usos lúdics.
Al Baix Llobregat l’any 2021 va registrar-se una mitjana de consum d’aigua potable de 112,42 litres per persona i dia. La dotació màxima de consum per habitant i dia queda ara limitada als 230 litres.
La situació d’excepcionalitat és la quarta més greu en la classificació de l’ACA, només per sota de la d’emergència, a la qual s’arriba quan les reserves cauen per sota del 16%.