El Prat i la resta de l’àrea metropolitana es preparen per l’augment de les restriccions derivades de la manca d’aigua a conseqüència de la sequera dels darrers tres anys. El govern català ha declarat aquest dimarts l’estat de “preemergència“ per sequera al sistema Ter-Llobregat, un estadi “intermedi” entre l’excepcionalitat i l’emergència que permeti intensificar algunes mesures o restriccions durant el mes vinent.
La portaveu del Govern català, Patrícia Plaja ha alertat de que les reserves dels embassaments de les conques internes se situen en un mínim històric, el 18,89%, per sota fins i tot de l’anterior mínim registrat el 1989 (18,9%). És per això que l’Executiu català ha decidit declarar en els dies vinents el citat «estat de preemergència» per sequera als municipis que depenen de les conques internes, com la del Ter-Llobregat, abans d’arribar al llindar del 16% dels embassaments, tal i com estava previst.
Trenta-sis mesos de sequera i amb els embassaments al 19%
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) Samuel Reyes, ha afirmat que és la «pitjor sequera» de la història per la durada -des de fa 36 mesos-, per la intensitat -les pluges estan per sota de la mitjana- i per la superfície del territori afectada.
Recordem que ens trobem en “situació d’excepcionalitat” per sequera des del passat mes de març. Les restriccions afecten 224 municipis de 15 comarques que aglutinen sis milions d’habitants. La situació actual estableix un límit de 230 litres d’aigua per habitant i dia en la dotació que es subministra als municipis.
A El Prat, segons fonts municipals, es consumeixen 97 litres per habitant i dia, més de deu punts per sota de la mitjana comarcal.
El Prat s’abasteix majoritàriament amb recursos propis com l’aqüífer
El director de l’ACA ha apuntat que tothom ha de fer el possible per «fer un ús eficient i responsable» de l’aigua, apuntant que caldria rebaixar el consum a «90 litres per persona i dia».
Fonts ecologistes assenyalen la incongruència de les declaracions recents del director de l’ACA, si les comparem amb la declaració pública emesa per l’ACA ara farà cinc mesos enrere, referides a l’expansió urbanística que viu la comarca del Baix Llobregat amb el previsible augment de consum d’aigua en un context de canvi climàtic. L’ACA, menystenia al juny problemes pel que fa a la quantitat i regulació dels recursos hídrics: “Ni actualment ni en cap dels escenaris futurs, considerats” segons les seves conclusions sobre el pla Urbanístic PDU Biopol-Granvia.
Tornant al nostre municipi i pel que fa a l’aigua de boca; El Prat compta amb recursos propis, com l’aqüífer i s’abasteix amb un 80% d’aigua extreta de pous freàtics que es tracten a plantes municipals. L’altre 20% es compra a l’ACA.
L’aqüífer profund del delta del Llobregat està 4,5 metres per sota del nivell del mar a causa de la sequera
Un dels problemes associats a la baixada de l’aqüífer és la intromissió de l’aigua marina salinitzada. Precisament un dels aspectes indispensables dels espais naturals és l’aportació d’aigua dolça per a la recàrrega dels aqüífers. I és que l’aigua dels subsol deltaic és salobre, és a dir, conté sal, però no tanta com l’aigua de mar. Això fa que el procés de tractament sigui més eficient que el de la dessaladora del Prat i s’aprofiti més aigua, al voltant del 75% de la que es capta.
Problemes pel sector agrícola
Pel que fa al sector agrícola, des d’ara fa un any, la planta dessalinitzadora pratenca envia 1.500 litres d’aigua per segon, aigües amunt del riu fins a Molins de Rei. Allà es barreja amb el cabal del riu i es potabilitza a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí. Un caudal insuficient per satisfer del tot, les necessitats del sector de la comarca, on és majoritari el regadiu.
La Cooperativa Agrícola del Prat ha lamentat en declaracions al Prat Ràdio que fa dos mesos que no reben prou aigua regenerada procedent de la depuradora.
- Informació actualitzada el 22 de novembre.
_____________________________________________________________________
Informacions relacionades:
El Prat i 224 municipis més en fase d’excepcionalitat per la greu sequera
Les fuites fan malgastar gairebé un 24% de l’aigua potable del Principat