x Xavi Iroz
Aquest 27 d’octubre es celebrava la Ruta Anarquista. La cita (d’obligada assistència si s’era pratenc) ens feia un recorregut pels indrets del terma urbà del Prat que van tenir més significació i un paper especial durant la Revolució del 36, la Guerra Civil i la posterior repressió franquista. El circuit era guiat pels historiadors pratencs Jordi Ramos i Joan Montblanc. La diada la va arrodonir una magnífica paella al Fondo d’en Peixo, acompanyada d’un recital de poemes i de les actuacions d’en Bitxe i en Juanito Pikete. La ruta l’organitzaven els amics i amigues de Catarko, en col·laboració amb la CNT i la distribuïdora Mercat Negre.
Per a l’esdeveniment em van demanar si els podia fer els dissenys del tríptic amb un mapa de l’època, el cartell de l’acte i la pàgina web, un servidor va acceptar sense ni dubtar-ho!
El desenvolupament d’aquest treball no només ha sigut de grat ideològicament, sinó que ha sigut d’allò més trepidant i especial. Poder participar d’un exercici de memòria històrica com aquest és tot un plaer. El procès de creació m’ha permès, a més, descobrir i gaudir d’un material fotogràfic i històric impresionant, des de les vistes aèries del Prat, passant per les notificacions de les Milícies Antifeixistes. Participar de la reconstrucció de la història del Prat és un luxe immens.
El cartell
La imatge central del cartell és una vista aèria del Prat als anys 30. Sobreposat en caixes el text i la informació. A la parat superior les vies del ferrocarril, a la zona central l’actual Plaça dels autobusos, i a la zona inferior diversos horts que formaven part de les parcel·les de les mateixes cases. El color vermell cremat, permetent que quedi visible la imatge de fons.
En el cartell també hi destaca un autobús de la companyia AUSA, usats per als viatges a Barcelona i que van ser posteriorment enviats al front.
El tríptic
Durant la ruta es va repartir als assistents un trítptic amb un plànol del terme municipal del Prat tal i com era als anys 30, juntament amb els punts de la ruta i una breu explicació de cadascun d’ells.
El disseny del tríptic va venir acompanyat també de la reconstrucció del plànol del terme ja que fins ara no hi havia cap mapa del terme municipal del Prat del 1930. La reconstrucció es va fer a partir d’imatges aèries i mapes d’anys posteriors. Canals, camins, carreteres, horts, una feina de formiga i lupa, d’anar comparant mapes i fotografies. La primera aproximació i molt avançada (la part de la imatge de traç en negre) la va fer en Xavi Mateo, posteriorment amb en Joan Montlbanc vam acabar de pulir el que seria la versió definitiva del plànol.
El resultat final:
Davant i darrere:
Web:
La pàgina web de la Ruta vol ser un petit tast d’allò que es veu en la ruta feta a peu, i a la vegada un espai per a ampliar informació sobre allò que es va explicant a cada indret durant el circuit.
La pàgina té una primera plana on hi trobem un mapa del Prat que ens permet descobrir cada indret de la ruta clicant sobre seu.
La pàgina també ens permet fer un petit repàs de la història de l’anarquisme al Prat, així com un vista ràpida del procés de preparació de la ruta.
Podeu visitar-la a ruta.elpratllibertari.cat.
Finalment un petit montatge històrico-propagandístic de la ruta. La foto del pont de les voltes que travessava el riu Llobregat (dinamitat pels republicans fugint de les tropes franquistes), amb milicians fent guàrdia a l’entrada del Prat, l’any 1936.
_____________________________________________________________________
Per saber-ne més:
‘La Ruta pratenca de l’Anarquisme’ diu adeu 10 anys després de la seva posada amb funcionament