«Els nivells de contaminació al Prat tornen a pujar per sobre de valors perjudicials per a la protecció de la salut de les persones i pel medi ambient.»
Durant el confinament que ara fa més d’un any va parar quasi tota l’activitat, el nostre municipi va registrar uns índex històrics: es van reduir els nivells de contaminació de l’aire a valors molt per sota al de les últimes dècades. El valor més baix que es va registrar durant el seguiment que vam fer en altres articles publicats en aquesta web, va ser de 14,17 µg/m³ de mitjana durant la tercera setmana d’abril.
Aquesta reducció del NO2 va arribar a suposar un descens del 58,34% des de que es va iniciar el confinament, tenint en compte els valors de referència que l’any 2018 eren de 34µg/m³.
Ara però, amb la tornada a la normalitat, també han tornat a pujar els índex de contaminació i, en aquesta ocasió, els índexs registrats han arribat a superar els valors mínims permesos per l’Estat Espanyol que no poden superar els 40 µg/m³ per a la protecció de la salut de les persones i els 30 µg/m³ per la protecció del medi ambient.
A continuació us mostrem una taula que mostra la mitjana de contaminació de NO2 per dies.
De les dades que es reflecteixen a la taula, podem observar que tant dimarts com dissabte passat es van superar els 30 µg/m³, fet que suposa una greu afectació al ecosistema tan delicat que suposa el Delta del Llobregat.
Així mateix, si s’analitzen els valors màxims recollits en franges horàries, les dades mostren que en 35 ocasions es va superar el límit de 40 µg/m³, és a dir, el valor límit per a la salut de les persones. Aquest factor pot suposar problemes greus, principalment respiratoris, sobretot al sector de població afectat per asma i al·lèrgia, així com a població sensible com embarassades i nens. Se sap també que les partícules de NO2 en alta concentració poden causar problemes cardíacs, malalties renals, ictus i càncer entre altres.
El punt màxim durant la setmana passada es situa en 72 µg/m³ i correspon al dilluns 22 a les 10 del matí.