«La companyia finesa va clausurar dissabte dos dels cinc vols previstos durant el dia i un programat per a la nit».
x Tomeu Ferrer | Diari del Treball
Els treballadors i treballadores dels serveis de cabina de Finnair, mantenen la vaga que es va convocar els dies 18 i 19 d’agost. Ho fan tot i els serveis mínims fixats pel ministeri de Fomento que afecten el 59% dels vols. Tanmateix el sindicat USOC que representa els vaguistes, qualifica l’acció d’èxit.
La vaga es realitza tot i les dificultats que imposa el ministeri, que fa que dels cinc vols previstos entren a El Prat i Helsinki de dissabte passat, se n’hagin cancel·lat dos, més un previst per a la nit de dissabte a ciumente. Si el dia 21 no hi ha una conciliació, la vaga està demanada per als dies 25 i 26 d’aquest mes i 1 i 2 de setembre.
La reforma laboral ha fet possible que el personal de cabina de la línia aèria finlandesa, unes 50 persones a la seva base de Barcelona, no estigui donat d’alta a la companyia, sinó que formi part formalment d’una empresa multiservei, que és al mateix temps una filial d’una Empresa de Treball Temporal (ETT). Els treballadors i treballadores estan subcontractats a una empresa denominada Atlas Adecco, filial de la multinacional, que té conveni propi. Després, estan donats d’alta com a auxiliars administratius, tot i que realment fan treballs de cabina. D’altra banda, aquest col·lectiu reclama una millora salarial.
Les dones, més afectades
“No només és un problema de sou, sinó de compliment de la normativa de seguretat”, Afirma Yasmina Maté. “Com a auxiliars administratius, no se’ns reconeixen els riscos de la professió ni els protocols de prevenció d’acord amb feina realment exercim. Hi ha un supòsit especialment sagnant en el cas de les dones: quan es fa públic un embaràs, en aviació et donen la baixa immediata, des del dia 1, ja que el treball en vol és especialment perillós per a les gestants. Aquí, però, en ser considerades auxiliars administratives, resulta molt difícil que els facultatius donin la baixa per aquesta causa”, explica la delegada de la USOC.
La situació que es denuncia fa cinc anys que es produeix, diu el sindicat. Afecta unes 50 treballadores i treballadors que cobreixen els viatges entre El Prat i Helsinki durant la setmana i també els caps de setmana.