«Els operaris asseguren que la direcció vol reduir els llocs de treball per compensar les elevades pèrdues que ha causat una inversió financera».
x Diari del treball
El grup de pintures Titan, present al Poligón Industrial Pratenc, pot patir vagues a causa de l’anunci fet a la plantilla que farà una dràstica reducció de personal. La societat és la productora de la coneguda marca Titanlux. Els sindicats COBAS i UGT i el Comitè InterCentres han anunciat que a partir de demà 21 de novembre començarà una campanya de vagues a El Prat per oposar-se a la intenció de la direcció del grup. Els sindicats argumenten que la reducció de personal no té a veure amb el funcionament de l’empresa sinó que té com a origen les pèrdues produïdes per inversions financeres que no han donat resultat.
Les aturades es faran per a tots els dimarts i dijous que resten fins a finalitzar l’any. Això vol dir que a banda, del dia 21 hi haurà aturades els dies 23, 28 i 30 de novembre, i el 5, 7, 12, 14 i 19 de desembre, de les 11 a les 13 hores i de 15 a 17 hores.
Contra el que és habitual en situacions de crisi, els acomiadaments es volen fer sense recórrer a la presentació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). Només des de principi d’any han abandonat l’empresa més de 70 persones, en un primer moment amb cessaments pactats, molts d’ells, afirmen els sindicats amb un comunicat conjunt, sota la pressió d’amenaces velades d’acomiadament, i posteriorment a través d’acomiadaments objectius.
Segons la voluntat de l’empresa l’objectiu de la direcció és fer més acomiadaments fins que s’aconsegueixi reduir un 10% els costos salarials, en comparació amb la facturació. Això s’ha manifestat directament als representants dels treballadors i treballadores. Traduït en llocs de treball la mesura suposaria rebaixar un 33% la plantilla.
El mecanisme escollit per reduir el personal són els acomiadaments individuals. Així s’evita haver de presentar un expedient que hauria de demostrar les causes que explicarien la mesura i a més haurien de negociar amb els representants dels empleats.
Industrias Titan és una de les societats més potents del sector de la pintura. El grup és propietat de la família Folch-Rusiñol. Compta amb més de cent anys d’història, durant els quals mai va registrar pèrdues. L’any 2016 va tancar amb una facturació de 103 milions d’euros, amb els quals va obtenir uns beneficis de 2,3 milions.
En la nota de la UGT de Catalunya es vincula l’anunci de baixes individuals amb una operació financera fallida en la qual haurien participat els propietaris de Titan. El sindicat parla de Famol, una societat de la qual va arribar a tenir el 25%. A més de la família Folch-Rusiñol, participaven a Famol altres grans financers, com el propietari de Mango, Isaak Andik i la família Lara, del grup Planeta, entre altres. Famol hauria servit per comprar accions del Banc Sabadell. Inicialment aquestes participacions van obtenir resultats molt positius, però més tard, el valor va caure fins a l’extrem que els propietaris de Titan haurien tingut unes pèrdues de 90 milions.
Els treballadors es mostren contraris a acceptar externalitzacions, ni tampoc que es redueixin salaris ni que s’acomiadi personal sense aplicar els mecanismes que marca la llei, perquè consideren que un expedient mostraria els salaris dels directius . Per tot plegat, s’han convocat les vagues que reclamen que no es faci cap més acomiadament i que es reintegrin els treballadors que han plegat per pressions.