En marxa les restriccions per l’alerta de sequera al sector Ter-Llobregat, De fet, ahir dimarts la Generalitat va declarar l’alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat que obliga a limitar l’ús de l’aigua a El Prat i la resta de l’entorn metropolità.
Les restriccions no afectaran a l’aigua de boca destinada per a consum domèstic, Però la pagesia haurà de reduir fins a la meitat el consum del canal de reg de la dreta del Llobregat. Això suposa passar a entre 250 i 350 litres per segon als quals s’hi sumarà, però, un centenar més procedents d’aigua regenerada a la Depuradora del Baix Llobregat.
Tot i això, l’alternativa de l’aigua de depuradora desperta incertesa entre els productors d’agricultura ecològica. No és el mateix aigua de la depuradora que aigua de pluja. “S’ha fet analítica per comprovar que no hi hagi metalls pesants, per exemple?”, es preguntava Andy Alvarado, agricultor de Soulblim en unes declaracions a BTV.
De moment no es pateix per la collita actual per les precipitacions, tot i que ínfimes, dels últims dies.
Els pantans, sota mínims
Tot plegat mentre la dessalinitzadora treballa des de fa mesos al màxim rendiment. L’Agència Catalana de l’Aigua assenyala que l’objectiu a curt termini és arribar al període estival amb unes condicions òptimes per no assolir un nivell de risc major amb noves restriccions en l’ús de l’aigua.
Els recursos hídrics de les conques internes de Catalunya estan al 31% de les reserves, i la gran majoria de pantans de Catalunya estan molt per sota de les reserves d’aigua que tenien ara fa un any. Concretament fa una un any (gener 2022) estaven al 60% . I fa dos anys (gener 2021) al 86% i al gener de 2020 al 73%.
En nivell d’alerta, l’aigua està limitada en un 25% per usos agrícoles, un 10% per ramaders i un 15% per industrials. Pel que fa a usos recreatius, com són piscines, fonts ornamentals o camps de golf, es redueix l’ús d’aigua en un 30%.
Inicien les proves per a aportar aigua regenerada en el tram final del riu Llobregat
En l’àmbit del Ter Llobregat, que es troba en l’escenari de prealerta des del febrer d’enguany, fa nou mesos que s’estan aplicant mesures, com l’increment de producció de les dessalinitzadores.
D’altra banda l’Agència Catalana de l’Aigua, en coordinació amb el Departament de Salut i l’AMB, han començat a realitzar les proves per aportar aigua regenerada en el tram final del riu Llobregat per garantir el cabal ecològic el Llobregat. .
L’aportació està sent de 400 litres per segon segons a informat l’ACA (el que suposa una part d’aigua regenerada per quatre parts de l’aigua que porta el riu de manera natural), tenint en compte que es va començar amb 200 litres per segon. Gradualment s’anirà incrementant el cabal d’aigua regenerada, fins a arribar a un màxim de 800 litres per segon.
L’objectiu és disposar així de més recurs que, posteriorment, haurà de ser potabilitzat a la planta de Sant Joan Despí, la qual cosa contribueix a desembassar menys aigua dels pantans