Els opositors al Pla de Ponent han sortit al carrer aquest dissabte per expressar de nou la seva disconformitat amb l’execució del projecte urbanístic. La manifestació, convocada per La plataforma ciutadana Aturem el Pla de Ponent, – Salvem el Calamot i la Riera dels Canyars, va partir des de l’estació de Renfe, simulant un enterrament d’un arbre a mode de processó per simbolitzar “la mort de la natura i del bio-corredor al voltant de la Riera dels canyars”, i ha fet un recorregut pel centre fins arribar a la plaça de Jaume Balmes on s’ha fet la lectura d’un manifest.
El text lamenta que “l’Ajuntament de Gavà s’ompli la boca amb la paraula sostenibilitat quan tot ha d’estar asfaltat i urbanitzat, posant-se al servei d’un grup voltor financer internacional com Kronos Investment enlloc de defensar el bé públic” i que “utilitzi la necessitat d’habitatge social com a coartada per destruir la natura. Asseguren també estan “farts de mentides com els anuncis sense sentit de la construcció d’una estació de tren fantasma a 800 metres de l’actual” , que diguin que “faran un bosc on ja n’hi ha un, i on ficaran totxos per 4.800 habitatges“ que “per un cantó defensin la pagesia i per un altre proposin carregar-se desenes de les millors hectarees agrícoles a la zona del Pla de Ponent i els Joncs” o que “presentin al·legacions en contra d’ampliar la Xarxa Natura 2000 del delta del Llobregat quan diuen que cal preservar l’entorn”.
El text lamenta que “s’ignori la greu situació mediambiental que pateix el planeta, però també a l’àrea metropolitana on hi ha una qualitat atmosfèrica per sota dels valors mínims que marca la UE” i defensa Can Sellarés “un parc dels ciutadans que per culpa de l’especulació es convertirà en pisos”.
Els opositors al Pla denuncien que “aquest macroprojece implica urbanitzar 186 hectàrees, la construcció de 4.896 habitatges, 12.000 nous habitants “ i implicarà tallar milers d’arbres que actualment contribueixen a tenir més neta l’atmosfera a l’AMB, eliminarà les darreres terres de conreu no salinitzades del delta, al voltant de Can Rosés, i disminuirà la terra conreada d’agricultura periurbana a l’àrea metropolitana de Barcelona”. També asseguren que “asfaltar i cimentar aquest espai incrementarà el perill d’inundacions a la plana del Llobregat degut a la disminució de zones d’infiltració natural”.
Per tots aquest motius, la Plataforma Aturem el Pla de Ponent va interposat un recurs Contenciós Administratiu que va ser admès a tràmit el passat 28 d’octubre de 2022 pels Jutjats Contenciós Administratiu Nº 13 de Barcelona on es demana “la nul·litat del projecte d’urbanització per l’incompliment de fins 16 preceptes normatius”.
Malgrat tot, Jaume Grau, integrant de la plataforma, assegura que, “més enllà de la via judicial nosaltres estem oberts al diàleg directe amb l’Ajuntament per tal de poder cercar una solució que passaria per refer de dalt abaix aquest pla per tal que s’adapti al context actual i faci compatible la construcció d’habitatge i la preservació del medi ambient”.