«Després de la protesta al centre d’Aluche de Madrid la setmana passada, els migrants del centre de Barcelona van iniciar una vaga de fam diumenge al matí que ha acabat aquesta tarda després d’una ‘mediació’ amb la direcció del centre ».
x La Directa
El passat 21 d’octubre, els interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) d’Aluche de Madrid van començar una vaga de fam, que va durar dos dies, en protesta pel maltractament que pateixen dins el centre. Avui són els interns del CIE de Zona Franca. Segons ha confirmat a la Directa el portaveu del Cos Nacional de Policia espanyola, 68 persones d’origen algerià van començar una vaga de fam aquest diumenge al matí per reclamar la seva posada en llibertat. El director del centre estaria intentant negociar-hi, ja que es troben en un espai comunitari i es neguen a pujar a les cel·les.
Aquest matí de dilluns, els col·lectius pel tancament dels centres, com Tanquem els CIE, han confirmat que els interns que mantenen la vaga són una quarantena i han passat la nit al pati. La Directa ha intentat contactar amb dos d’ells a través del telèfon mòbil ahir nit, però el tenen apagat. Finalment, una comissió de Tanquem els CIE ha pogut parlar amb els vaguistes aquest matí i han confirmat que són originaris d’Argèlia i que molts d’ells demanen asil a l’Estat espanyol, on hi han arribat amb pastera, creuant la Mediterrània.
A primera hora de la tarda, fonts policials asseguraven que els interns que es mantenien en vaga l’havien donat per finalitzada; amb tot, un portaveu de Tanquem els CIE ha assegurat que no tenien cap constància oficial d’aquest fet, i que a les 6 de la tarda tenien previst fer una nova visita al centre per verificar la situació dels vaguistes. Durant la segona visita, els interns els han confirmat que aquest migdia han deportat a set joves, tot ells algerians i tres en vaga de fam des d’ahir. La direcció del centre ni ho ha confirmat ni ho ha desmentit, però sí a quedat clar que tots els vaguistes han acabat la protesta després d’una suposada mediació.
La plataforma d’entitats Tancarem el CIE ha convocat una concentració aquest vespre, a partir de les 7, davant del centre de la Zona Franca, que ha convocat unes 150 persones, al voltant de pancartes on s’hi llegia “Tanquem el maleït CIE” o “Papers per a tots i totes”. En l’acte s’hi ha deixat veure la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.
Un conflicte que s’enquista
Una de les activistes que ha entrat al recinte ha pogut saber que actualment hi ha 182 interns, 134 dels quals són de nacionalitat argeliana. “Solament tenen una reivindicació, volen la seva llibertat”, explicava l’advocat Andrés García Berrio a la sortida del CIE. Des de la plataforma contra els CIE, s’ha demanat un posicionament polític per part dels partits polítics, a més de reclamar el tancament definitiu aquesta mena de centres. A la Zona Franca s’hi han apropat diferents representants polítics de la CUP, Catalunya Sí que es Pot, Esquerra Republicana, En Comú Podem i Junts pel Sí, que han intentat accedir al centre per sol·licitar una reunió amb el director, qui no els ha atès. Per la seva part, el Síndic de Greuges ha sol·licitat informació sobre les mesures previstes per gestionar la situació i ha tornat a insistir en la necessitat de tancar els CIE de forma definitiva.
La darrera vaga de fam al centre de Zona Franca es va produir a finals de 2013, arran de la mort del ciutadà armeni Aramis Manukyan, i va implicar una quarantena de persones. Més tard, l’abril de 2014, 97 internes al CIE de Sapadors, a València, també en va iniciar una per denunciar un vol de deportació.
Abans de l’estiu, es va obrir una esquerda d’esperança per als col·lectius que, des de fa anys, lluiten pel tancament dels centres d’internament, quan l‘Ajuntament de Barcelona va ordenar el cessament d’activitat del CIE al Ministeri de l’Interior, argumentant que no comptava amb la llicència d’activitat corresponent i que aquesta no complia la normativa de seguretat requerida. El centre havia estat tancat durant uns mesos per reformes i el Consistori pretenia que no és tornés a obrir. Finalment però, el Govern espanyol va tornar-lo a posar en funcionament sense fer cas a la instrucció municipal.
Aquest matí, el tinent d’alcalde i regidor de Drets de la Ciutadania i immigració de Barcelona, Jaume Asens, ha explicat en roda de premsa que aquesta mateixa setmana el consistori pensa dictar una ordre per fer precintar de la instal·lació, amb el suport d’un informe previ del cos de bombers de la ciutat que acredita que el centre no acompleix la normativa en matèria de seguretat. Des de l’Ajuntament s’entén que ara ja pot tramitar aquesta ordre atès que ha expirat el termini perquè el ministeri de l’Interior recorregués l’ordre de tancament del juliol passat.
Segons les dades del mateix ministeri de l’Interior espanyol, el CIE de la Zona Franca de Barcelona ha tingut internes 738 persones al llarg del 2015, tots homes. En reiterades ocasions, tant interns, com entitats en defensa dels drets humans han denunciat que l’existència d’aquests centres suposen constants violacions de drets humans.