El record d’en Lluís Serra i Giribert és, des d’aquest dijous, més present que mai als carrers del Prat. Concretament a la plaça de la Vila davant del consistori pratenc, on va exercir el seu càrrec de batlle en Lluís Serra. L’Associació de Memòria de Mallorca va instal·lar-hi ahir una llamborda platejada en honor a l’exalcalde república del Prat afusellat pel règim franquista.
L’honor de descobrir la llamborda va ser del fill de l’alcalde immolat, en Lluís Serra Sàncho, qui va protagonitzar un emotiu parlament, tot i que va quedar un xic deslluït per l’absència de megafonia, on va copsar la figura i els valors del seu pare. La intervenció de Lluís Serra fill va venir precedida de la de Maíte Blásquez, promotora de l’acte i membre de l’Associació Memòria de Mallorca i de la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, a més dels parlaments institucionals de l’alcalde del Prat Lluís Mijoler i la regidora de Memòria Democràtica, Esther García.
La instal·lació de la pedra de la memòria o Stolpersteine – com és coneix originalment- ha estat possible gràcies a les gestions de l’Associació Memòria de Mallorca que va sufragar les despeses de l’encàrrec de la pedra de la memòria i va iniciar totes les gestions pertinents amb l’Ajuntament del Prat fins a poder-ho fer realitat.
Les Stolpersteine: Ensopegar amb la història
Les Stolpersteine –mot alemany que significa pedra que fa ensopegar– són unes petites llambordes cobertes amb una fulla de llautó amb les dades gravades de cada persona deportada als camps de concentració nazis. Així com les Stolpersteine originals eren de color daurat i identificaven les víctimes del nazisme, les Pedres de la Memòria, com la dedicada a Lluís Serra, són de color platejat. Les víctimes del franquisme no estaven reconegudes en el projecte de les Stolpersteine original, tot i la relació i col·laboració entre els règims de Franco i Hitler. L’Associació Memòria de Mallorca reivindica però, la incorporació de les víctimes del franquisme amb els mateixos arguments com també s’havia fet a Itàlia amb les víctimes del règim feixista de Mussolini. Després de posar-se en contacte amb la fundació que presideix actualment l’escultor i proposar-li que s’obrís a les víctimes del franquisme, s’estudià el cas i la fundació hi accedí.
La d’El Prat serà la tercera ‘Stolpersteine platejada’ del principat.
La primera va ser acollida per Sabadell i dedicada a Maria García García, miliciana assassinada a Mallorca a l’agost 1936 després del desembarcament del Capità Bayo. Va ser finançada des del Govern Balear.
La segona i la tercera han estat les dedicades als batlles de Mollet del Vallès, Josep Fortuny, i la ja citada de el Prat de Llobregat. Aquestes, han estat sufragades per l’Associació de Memòria de Mallorca.
Durant la seva intervenció, la representant de l’Associació de Memòria de Mallorca va explicar que la tria dels batlles per part de l’associació respon al simbolisme de la seva condició de representants electes d’una legalitat escapçada pel cop d’estat feixista.
_____________________________________________________________
Per saber-ne més:
Tal dia com avui de 1939, Lluís Serra, l’ex-alcalde del Prat va ser afusellat