El 8 de març es commemora internacionalment el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i com és habitual El Prat no va ser una pas una excepció. Encara que al nostre municipi els principals actes reivindicatius van tenir lloc el dia abans, coincidint amb la convocatòria d’una marxa reivindicativa i l’acte institucional.
La progressiva institucionalització de la diada reivindicativa ha estat una tendència al nostre municipi d’ençà de la declaració de pandèmia. Les convocatòries de vagues amb motiu del 8 de març del 2018 i 2019 van ser un èxit pel moviment feminista, però van començar a perdre pistonada d’ençà de la citada pandèmia. Sense anar més lluny, en aquesta edició -com ja va passar l’any passat i l’anterior- no s’ha constituït a El Prat cap Comitè de suport a la Vaga Feminista convocada pel 8M.
Enguany, l’Assemblea 8M de Catalunya ha tornat convocar una vaga feminista laboral, de cures, de consum i estudiantil, amb la cobertura dels sindicats CGT i IAC, que han registrat la convocatòria de vaga general. Les convocatòries de vagues amb motiu del 8 de març però, van començar a perdre seguiment d’ençà de la pandèmia, després del èxit inicial dels anys 2018 i 2019.
Natàlia Camàra, portaveu de l’Assemblea 8M, va reivindicar amb declaracions a La Directa que la fórmula de vaga feminista, “més enllà de la tradicional que ha utilitzat el moviment obrer”, és una eina útil per “fer visible i parlar sobre com el patriarcat i el capitalisme es reconfiguren”. “Creiem important fer-ho en un context en què, a més, veiem com costa molt mobilitzar-nos, i el feminisme pot fer de motor”, va afegir entre els motius per seguir apostar-hi. Ara bé, la vaga ja no és una fórmula que s’activa unànimement arreu del moviment feminista.
El 8M arriba a El Prat marcat pels actes institucionals del dia abans
A El Prat la marxa feminista organitzada pel col·lectiu Alma Violeta 08820, dijous va tornar-se repetir i va transcórrer entre la font del Lleó i la pl. Catalunya. Indret on hi havia previst l’inici, un cop finalitzada la marxa, de l’acte institucional convocat per l’ajuntament.
Un cop arribades a la pl. Catalunya, s’hi va representar un petit fragment de l’obra teatral En qué momento me hice la moderna y quise ser madre? de la pratenca Rocío Quesada. Funció que representa un viatge a través de les experiències i emocions de les actrius protagonistes en el seu camí cap a la maternitat.
La Fundació Rubricatus va projectar un vídeo per visibilitzar les dones que hi ha a l’entitat, tant usuàries com treballadores. I el punt final de l’acte va ser una actuació de les dones percussionistes de la Colla Gegantera Delta i un pilar de dones a càrrec de la Colla Castellera del Prat.
A banda de l’acte institucional, durant tot el mes de març es faran al Prat activitats organitzades per l’Ajuntament i diferents entitats i col·lectius. Precisament, el col·lectiu Alma Violeta 08820 va protagonitzar una performance canviant el nom de les sis parades de metro per sis dones científiques.