#ACTUALITZACIÓ [4/12/2023] El ple municipal de desembre finalment ha aprovat una pujada percentual de la factura de l’aigua en un 16,9%, en lloc del 14,6% que van anunciar fonts municipals el passat mes d’octubre.
El 2024 la factura de l’aigua finalment s’apujarà el 14% als municipis de l’àrea metropolitana. Una xifra quasi idèntica a la que experimentà d’El Prat. Tot i així la factura final al nostre municipi se situarà un 40% per sota d’on la gestió ha estat privatitzada.
L’aigua a Catalunya és un recurs molt preuat que no sempre es gestiona de forma pública. Agbar, filial del gegant francès Suez Environnement, gestiona el 80% del subministrament de l’aigua de boca al Principat.
L’import pel consumidor final, serà de prop de la meitat que la pujada del 30% aplicada per ATLL (Aigües Ter Llobregat) per a l’aigua que ven als ajuntaments; i què distribueixen empreses com Agbar o Aigües del Prat.
El Prat una de les poques localitats de l’entorn on l’aigua és encara un servei públic en mans públiques
El Prat compta amb recursos propis, com l’aqüífer i s’abasteix amb un 80% d’aigua extreta de pous freàtics que es tracten a plantes municipals. L’altre 20% es compra a l’ATLL.
Cada municipi és el responsable de decidir com repercuteix la pujada en la tarifa final dels seus usuaris, tot i que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és l’òrgan supramunicipal que aprova les tarifes del servei de l’aigua. El Prat però, -com ja hem vist abans- som una de les poques localitats del nostre entorn on l’aigua és encara un servei municipal.
La factura al nostre municipi no pujava des de l’any 2019.
Malgrat els intents de molts municipis per remunicipalitzar el servei, la concessió a l’àrea metropolitana de Barcelona finalitzarà el 2047, després que una polèmica sentència del Tribunal Suprem dictaminés a favor d’Agbar. Aquesta empresa mixta compta amb un 85% de capital privat: el 70% d’Agbar i el 15% de La Caixa. El 15% de capital restant és públic. Per a la seva creació, l’AMB va assumir un deute públic de 190 milions d’euros a través d’una estratègia d’enginyeria financera per aportar liquiditat a la nova empresa, passant del 10% al 15% dels actius.
_____________________________________________________________________
Informacions relacionades:
La tarifa de l’aigua al Prat se situa fins a un 40% per sota del preu on la gestió ha estat privatitzada
L’aigua a Catalunya, un negoci enorme controlat per Agbar
Agbar, un poder absolut vinculat a favors polítics
El secretari general de CCOO al Principat i la director de la COV del Prat fixen per la multinacional Agbar