Finalment Depana ha aconseguit que es prenguin mesures a la zona situada entre els ponts de Mercabarna i de Nelson Mandela. La Fiscalia Provincial de Barcelona a partir d’una denúncia presentada per l’entitat ecologista, va ordenar l’obertura d’unes diligències d’investigació “per sòls contaminats per l’eliminació il·legal de residus a la desembocadura del riu Llobregat”. A partir d’aquí es van posar a treballar-hi els Mossos d’Esquadra, que van fer una recollida de mostres del sòl a la parcel·la on se situava l’antiga fàbrica de la PESA (Productos Electrolíticos SA), una filial de la multinacional Bayer que es va instal·lar en aquest punt de la Zona Franca l’any 1946.
Un cop confirmada la perillositat dels contaminants, la Fiscalia va ordenar l’adopció de mesures cautelars, consistents en tancar el perímetre, senyalitzar la prohibició de pas i informar a les persones que hi feien algun tipus d’activitat.
Un dels majors impactes que tindrà la detecció d’aquests terrenys amb contaminació serà en les obres de construcció dels nous accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona. Ara com ara, la maquinària pesant no avança més enllà del pont de Nelson Mandela, a partir del qual s’ha detectat una major concentració d’aquest derivat del crom altament cancerigen.
Afectació a les obres dels accessos ferroviaris i viaris al Port de Barcelona
El traçat dels accessos ferroviaris i viaris al Port de Barcelona transcorre precisament pels terrenys en què la fàbrica PESA, condemnada penalment, va abocar il·legalment terres contaminants.
Fa uns mesos l’Autoritat Portuària de Barcelona va començar les primeres obres dels nous accessos ferroviaris sense cap investigació sobre la contaminació ni cap tractament o advertència. En conseqüència, el passat 18 de març DEPANA i la plataforma Zeroport van denunciar els fets a la Fiscalia de Barcelona, advertint que pot ser constitutiva d’un delicte penal contra el medi ambient, denuncia que ha acabat desencadenant els fets narrats anteriorment.
Les pròximes passes que han de fer l’Ajuntament de Barcelona i ADIF, què és l’executora de les obres dels accessos ferroviaris al Port, són l’anàlisi de l’abast de la contaminació i la determinació de les mesures de descontaminació.
Depana duia dos anys alertant públicament de la situació davant la inacció de les administracions
DEPANA ja va comunicar amb anterioritat la problemàtica de les cromites als ajuntaments de Barcelona i del Prat de Llobregat, als Ministeris de Foment i Medi Ambient i a la Generalitat de Catalunya. Així es fa palès en la revisió de la Declaració d’Impacte Ambiental del 2013 del projecte de construcció d’accessos al Port que, malauradament i negligentment, va descartar la investigació o tractament de les cromites.
Les cromites (crom hexavalent) presents al sòl d’aquesta zona són una substància cancerígena que s’escampa amb l’aire i el trànsit de persones i vehicles. Per això, de manera cautelar, el terreny s’ha tancat al públic. Les obres dels nous accessos viaris i ferroviaris del Port de Barcelona, part del traçat dels quals transcorre per la zona contaminada, no podran tirar endavant fins que no es descontamini.
El 2023 DEPANA i Zeroport van presentar al·legacions al Pla Director Urbanístic de la terminal logística intermodal del Port de Barcelona on van deixar molt clar el perill d’aquestes terres contaminades, avís que, una vegada més, ha quedat sense resposta per part de les administracions. D’altra banda, aquest estiu, l’entorn del conjunt del traçat dels accessos ha estat designat Zona d’Especial Protecció per a les Aus dins la Xarxa Natura 2000 a requeriment de la Comissió Europea. Amb tot plegat, DEPANA i Zeroport consideren que és imperatiu que s’estudiïn totes aquestes noves circumstàncies mitjançant una nova avaluació ambiental i exigeixen que es paralitzin les obres dels nous accessos viaris i ferroviaris del Port de Barcelona.
______________________________________________________________________
Informacions relacionades:
Depana reclama aturar la tramitació del Pla Director Urbanístic de la terminal logística del Port