La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona va obrir diligències el mes passat a l’Agència Catalana de l’Aigua després de la denúncia de la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC). Aquesta denúncia ve donada per la reducció dels cabdals ecològics que la Generalitat va aplicar als rius Ter, Muga i Llobregat durant la fase d’emergència per sequera.
La reducció dels cabdals es va fer efectiva a partir del 16 de gener, tot i que EdC advertia que suposava reduir en un 92 % de mitjana els cabals de manteniment aprovats. Aquesta reducció “atempta contra la biodiversitat”, segons EdC, i va suposar l’afectació a 48 espècies en perill d’extinció.
Segons afirma Joan Vàzquez, president de l’entitat, “no hi ha cap precedent a la història hidrogràfica del país en què ningú s’hagi atrevit a aplicar aquestes reduccions” i recorda que els tres rius formen part de Xarxa Natura i que, per tant, estan protegits. Així doncs, la reducció del seu cabdal pot suposar un delicte contra el medi ambient.
El retorn al període d’excepcionalitat
El passat 7 de maig, derivat de les aportacions d’aigua de les darreres pluges als embassaments de la conca Ter-Llobregat, van finalitzar les mesures d’emergència i es va retornar a les mesures de la declaració d’excepcionalitat. Amb això, segons el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, es torna a passar de cabals d’emergència mínims a cabals ambientals, assegurant així millor la biodiversitat dels rius i les masses d’aigua.
Tot i això, en la nota de premsa de la Generalitat no es fa menció a les mesures prèvies adoptades i a l’afectació que hagin pogut tenir durant els passats mesos i es centra en destacar el paper que tindran les noves dessalinitzadores que es posaran en marxa durant aquest any.
_____________________________________________________
Informació relacionada:
El riu Llobregat aboca al mar més d’un quart de tona de plàstic a l’any