«La Fundació Migra Studium denuncia en el seu informe anual la presència de menors i de persones amb greus problemes de salut al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Des de Migra Studium asseguren conèixer casos en què “no es donava credibilitat als documents aportats pel menor”, com ara certificats de naixement o passaports. L’entitat ha fet seguiment de més de 200 casos».
x Catalunya Plural
La Fundació Migra Studium denuncia la presència de menors i de persones amb greus problemes de salut al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca situat a escassament a mig kilometre de distància del municipi del Prat de Llobregat. Així ho han anunciat en el seu informe anual, que busca fer “seguiment, valoració i fiscalització” de les condicions de vida de les persones migrants que es troben tancades en aquest centre.
En l’informe es denuncien “les vulneracions de drets que pateixen els interns i la criminalització que es fa de les persones migrants”. Segons dades facilitades per aquesta entitat, 1.820 persones van passar pel CIE de la Zona Franca durant el 2017. Des de Migra Studium es mostren preocupats perquè es tractaria de més del doble de persones que hi van passar l’any 2015. D’aquestes 1.820 persones, Migra Studium ha fet seguiment de més de 200 casos, un 11,43% dels interns.
Del total de persones que va atendre aquesta entitat, 44 van declarar ser menors d’edat. No obstant això, només tres haurien estat reconeguts com a tal i posats a càrrec de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA). Des de Migra Studium asseguren conèixer casos en què “no es donava credibilitat als documents aportats pel menor”, com ara certificats de naixement o passaports. Davant d’aquesta situació valoren que “el procediment per a la determinació de l’edat s’ha convertit en un exercici d’una política migratòria restrictiva, contravenint obligacions internacionals, ja que infants i adolescents no poden ser objecte de mesures de privació de llibertat”.
Una altra de les preocupacions de Migra Studium és la presència de 22 persones que patien malalties cròniques, com hepatitis C, hipertensió, diabetis o epilèpsia. Segons l’entitat, alguns dels interns els han explicat que “no han pogut continuar amb el tractament” per culpa de l’internament al CIE. Destaquen el cas de nou persones que patien problemes psicològics o malalties mentals “que no han pogut rebre l’atenció adequada per manca de personal especialitzat”. Una d’elles, un intern de nacionalitat marroquina que ja es trobava en seguiment psiquiàtric a l’hospital del seu país d’origen, va ser internat en el CIE, on va haver de ser aïllat degut als brots psicòtics que patia. Des de Migra Studium denuncien que es va expulsar a aquesta persona “sense haver realitzat una exploració mèdica que certifiqués si es trobava en condicions per poder realitzar el viatge i sense notificar a l’intern la data d’expulsió”.
Vulneracions del dret a intèrpret, a traducció i a tutela judicial
Des de Migra Studium reclamen que s’aturin les vulneracions de drets que asseguren que pateixen alguns interns. 28 de les persones que han visitat al llarg del 2017 han expressat haver sofert, per part de la policia, un tracte “intimidatori, degradant, maltractament verbal o fins i tot un tracte racista”.
Gairebé la meitat de les persones ateses per Migra Studium mostraven dificultats per entendre el castellà. Si bé els interns tenen dret a intèrpret i traducció, sovint no està garantit i, diu l’entitat, són altres interns els que “l’han de realitzar d’una manera voluntària”. Això comporta, també, dificultats en la comprensió de la seva situació jurídica. A més, des de Migra Studium també protesten pel fet que a vegades els interns tenen dificultats per accedir al Servei d’Orientació Jurídica (SOJ), fet que consideren una “vulneració del seu dret” a la tutela judicial.
Si bé les deportacions i expulsions al país d’origen han de ser notificades amb 24 hores d’antel·lació, des de Migra Studium constaten que “són executades sense notificar-ho amb antelació a l’intern perquè pugui informar als seus advocats o familiars”. Es tractaria doncs d’una pràctica que contravé les resolucions del Consell d’Europa i de les Nacions Unides.
Des de Migra Studium conclouen que l’internament al CIE s’ha convertit en “una pràctica que criminalitza les persones migrants privades de llibertat”, ja que hi ha un “discurs fonamentat en l’argument que s’interna i expulsa persones delinqüents o d’alta perillositat”. No obstant això, segons les visites realitzades al llarg de 2017 per membres d’aquesta entitat, “la majoria dels interns no presentava antecedents penals i la resta havia complert íntegrament les seves penes”. “Creiem que hi ha una voluntat clara d’estigmatitzar el conjunt de la població migrant en situació irregular i justificant les mesures de control, seguretat i la gestió policial de l’expulsió i l’internament”, conclouen des de Migra Studium.