El públic va omplir a vessar aquest divendres el Casal ‘La Llavor’ del Prat de Llobregat per escoltar els testimonis d’Ahmed, un foto-periodista de l’agència de notícies palestina WAFA i Saad Omar, dibuxant i artista palestí resident a Catalunya.
Aritz García, politicòleg membre de l’associació catalana Sodepau (solidaritat desenvolupament i pau) va obrir l’acte exposant als assistents els orígens del conflicte i el seu context històric i polític. Des del domini otomà fins a la proclamació de l’Estat d’Israel, tot passant pel període colonial anglès.
Aritz García va definir el projecte sionista com un exemple clàssic del que anomenem ‘colonialisme d’assentaments‘ assimilable a d’altres casos protagonitzats pels europeus com els dels EUA, Canadà, Austràlia, Rodhesia, Sud.Africà o Argèlia.
Amb l’assistència d’un traductor, el foto-periodista palestí resident a Ramallah, Ahmed, va mostrar al públic el seu treball a Cisjordània, acompanyant l’exposició del context en què va ser realitzades les seves fotografies.
L’acte el va tancar Saad Omar, un artista palestí procedent també de Ramallah i refugiat actualment a Catalunya.
L’Omar (condemnat a nou anys de presó abans de complir vint anys, per pertànyer a sindicats estudiantils d’esquerres i participar en manifestacions contra l’ocupació sionista) va aportar el testimoni del seu pas per les presons israelianes i va definir l’art com “la via de fugida per a resguardar la seva salut mental” durant el seu captiveri. També va narrar com materials com el lleixiu, la pasta de dents o el cafè, entre altres, van convertir-se en la matèria prima (en un entorn de privacitat i control) per expressar-se artísticament.
Saad Omar, a més d’exposar el seu treball pictòric, va obrir el focus per exposar l’obra d’altres pintors palestins. A més de mostrar altres manifestacions artístiques com el muralisme (omnipresent als carrers dels camps refugiats) o l’art associat al cartellisme relacionat amb la causa palestina.
L’acte va ser la primera xerrada organitzada per ‘El Prat suport Palestina‘, un nou col·lectiu creat fa prop de mig d’any al nostre municipi, amb el context de fons del genocidi i la neteja ètnica que està tenint lloc actualment a Gaza, al mateix temps que Tel Aviv impulsa més assentament colonials a les anomenades àrees C de Cisjordania.
D’ençà fins ara, ‘El Prat suport Palestina‘ ha protagonitzat diverses accions i concentracions als carrers amb l’objectiu de conscienciar a la població pratenca de la necessitat de pressionar als nostres governs i a la UE perquè deixin de donar suport a Tel Aviv i trenquin les seves relacions i aliança amb el règim sionista.
L’ONU denuncia la catàstrofe humanitària a Gaza i la utilització de la fam com a arma de guerra
El Ministeri de Salut de Gaza ha reportat que 52.928 persones han estat assassinades i 119.846 ferides des de l’inici de l’ofensiva israeliana, ara farà 19 mesos.
Segons ha denunciat el Programa Mundial d’Aliments de l’ONU fa més de dos mesos que no entren aliments a la Franja i s’han esgotat totes les reserves d’aliments. UNICEF ha alertat que 470.000 habitants de Gaza es troben ja en situació de catàstrofe alimentària. Més de 70.000 infants i 17.000 mares necessitaran en breu tractament urgent contra la desnutrició severa.