– El Govern espanyol aprova la posada en venda d’un 49% d’AENA, la societat de gestió dels aeroports.
– Des de 2007 les taxacions externes contractades pel Govern han rebaixat el valor de la companyia en un 50%
x Diagonal
El Govern ha iniciat els tràmits per a la venda de fins a un 49% d’AENA, l’empresa estatal de gestió dels aeroports. La mesura ha estat aprovada avui pel Consell de Ministres com a part del Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, de la Llei de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència econòmica, i tanca tots els dubtes d’anys sobre la realitat dels plans oficials -ja existents amb l’anterior Govern- a l’entorn de l’entrada de capital privat en l’empresa.
La participació del sector privat serà gradual i començarà amb la venda d’un 21% d’AENA Societat Anònima a “un nucli estable d’accionistes”. Més tard, la resta del capital social fins a completar el 49% serà captat mitjançant la sortida a borsa de la societat. Tot el procés estarà gestionat per l’entitat pública empresarial recentment creada ENAIRE. Foment, el ministeri que ha preparat el projecte, ha afirmat que amb aquests canvis preveu “un major control i eficiència dels serveis prestats pel gestor aeroportuari”.
Aena gestionava 48 aeroports en l’Estat espanyol i altres 18 a l’estranger, i els anuncis sobre la seva privatització parcial han provocat el rebuig no només d’alguns sindicats (com CGT) sinó el d’alguns governs autonòmics (amb Canàries i Catalunya al capdavant) i inclou plens municipals, com el de Santa Cruz de Tenerife. Els arguments varien: per la CGT, la privatització suposarà la pèrdua de control sobre una infraestructura “estratègica” i obeeix tan sols a una operació de benefici del sector financer. El projecte no agrada en aquelles autonomies que aspiren a una gestió directa dels seus principals aeroports.
El valor de l’empresa ha caigut en més d’un 50% des de les primeres taxacions anomenades independents contractades pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero: si en 2007 l’empresa es valorava en 31.000 milions, el valor de la seva última taxació oscil·la entre els 12.000 i els 16.000 milions d’euros. Les suposades empreses interessades en la seva compra, grups com Abertis, Ferrovial o consorcis com l’Aeroport de Francfort, s’han mantingut reticents públicament a l’entrada en l’accionariat de la companyia en vies de privatització.