«Les rescloses i canalitzacions del riu Llobregat així com el desviament de la seva desembocadura i l’ampliació del Port, principals causes de la regressió del litoral de la comarca del Baix Llobregat».
«El delta del Llobregat ha retrocedit 800 metres en un segle».
És un fet ben conegut que la platja de El Prat té un problema amb la sorra, any rere any aquesta ha de ser reposada. Però el mateix passa amb totes les platges de la zona del Baix Llobregat: apart de la del nostre municipi, les platges de Viladecans, Gavà i Castelldefels es troben en greu perill de desaparició a curt termini.
La regressió del litoral ha estat molt marcada els últims anys al Baix Llobregat i segons Juan Ramón Lucena, tècnic de Medi Ambient de Viladecans, si això continua les conseqüències poden ser dramàtiques, ja que “s’esgotarà la sorra acumulada a la costa durant 20 anys i les platges podrien arribar a desaparèixer”. Afegeix també que “els canvis a les platges s’estan produint de forma molt accelerada i l’erosió va molt ràpida. S’ha d’actuar ja”.
Mentrestant, la intensa urbanització i creació de grans infraestructures com les vies de l’AVE, les autopistes o els polígons industrials segueixen en marxa. Segons un investigador de la UPC, Carles Ferrer Boix, “Hem construït infraestructures sense fre i les hem rebut amb satisfacció, però ara toca anar cap a la integració i trencar molts anys d’inèrcia”.
Les causes de la regressió del litoral al Baix Llobregat
Un estudi recent de científics de la Universitat Politècnica de Catalunya ens mostra que en poc més de 100 anys el litoral ha retrocedit 800 metres. Segons Arnau Prats, coautor de l’estudi, “És molt important aquest retrocés. Se sabia que al delta del Llobregat es feien aportacions de sorra perquè estava retrocedint, però la magnitud d’aquesta regressió s’ignorava”.
Tot i que inicialment s’atribuïen com a causes principals la construcció de l’autopista i l’autovia, durant la realització de l’estudi s’ha vist amb gran sorpresa que “L’autovia i l’autopista fa 50 anys que es van construir i la dimensió temporal del retrocés era de més d’un segle”, puntualitza Juan P. Martín Vide, coautor de l’anàlisi.
Llavors, quines son les causes que estan fer desaparèixer les platges del Baix Llobregat?
Doncs trobem dues causes principals causants del retrocés del litoral. En primer lloc es destaquen les rescloses i canalitzacions del Llobregat, que van ser construïdes al llarg del segle XIX per aprofitar l’energia hidràulica i que provoquen una reducció del 40% en el transport de sediments del Llobregat, sediments que fan avançar al delta. Aquest fet també ha implicat una reducció de l’amplada al·luvial del riu, que en el tram de Molins de Rei fins St. Joan d’Espí antigament era de 275 metres mentre que actualment és de 36.

Com a segona causa principal trobem el desviament de la desembocadura del riu Llobregat. La nova desembocadura va ser inaugurada al 2004 i es trobava a 2,5 kilòmetres al sud de l’original. Segons conclou Arnau Prats “La nova desembocadura és el doble d’ampla que l’antiga. I això és un problema per al transport de sediments del riu cap a la platja. Quan hi ha una riuada, moment de més transport de sediments, la llera és més ampla i això fa que la velocitat de l’aigua sigui inferior. Per tant, els materials transportats pel riu queden atrapats al fons i n’arriben menys a la costa”. I aquest fet té unes conseqüències: “El que està passant és que aquest fons està augmentant per l’acumulació de sorres que venen d’aigües amunt i que no es dipositen a la costa. I això, a la llarga, pot ser un problema ja que la capacitat hidràulica d’aquesta llera pot disminuir per l’aixecament del fons”.
El desviament del riu ja havia generat polèmica i havia estat denunciat en el nostre municipi en diverses ocasions. La major manifestació vista al Prat al segle XX va ser el 17 de setembre de 1976 on 20.000 persones van calmar contra el desviament del Llobregat planejat per l’administració tardofranquista; va ser una de les primeres grans mobilitzacions a Catalunya després de la mort del dictador, iniciada la reforma.
Tot i que la lluita en defensa del delta del Llobregat no va parar mai, l’any 1994 va ser el punt culminant a causa del “Pla Delta”, un pla amb ambicions polítiques i particulars gràcies al qual es van poder ampliar l’aeroport de El Prat i el Port de Barcelona. El “Pla Delta” incloïa el desviament de la desembocadura del riu Llobregat així com la construcció de l’escullera del ZAL (que afecta principalment a les corrents marines, grans aportadores d’àrids) i va ser durament criticat per gent i associacions del municipi, entitats ecologistes i altres associacions. Les obres del desviament es van iniciar al 2001 i van finalitzar al 2004 amb conseqüències desastroses per la biodiversitat existent en aquell moment així com (ara ho sabem) per la seva afectació al litoral del Baix Llobregat.
El futur de les platges del Baix Llobregat
La degradació actual del litoral ha arribat a tal punt que actualment ni tan sols serveixen intents de compensació com l’aportació de sorra anual. Segons Juan Ramón Lucena hem de “monitoritzar la dinàmica marina i intentar corregir-la” de forma urgent, no només per l’efecte turístic de les nostres platges sinó també per preservar el seu valor mediambiental.
Actualment, per una altra banda, existeix un “Pla d’estabilització de les platges” que inclou un sistema de barres de sorra submergides com a possible solució a la regressió de la costa, tot i que encara no s’ha pogut veure la seva eficiència ja que l’afectació és greu, doncs anualment es perden més de 175.000m3 de sediments al Delta del Llobregat.
__________________________________________________