Poques bones notícies arriben per a les persones que desitgen deixar de dedicar més de la meitat dels seus ingressos al pagament de l’habitatge o, en el pitjor dels casos, pràcticament tota la seva totalitat si sumen també altres despeses associades a la tinença d’un habitatge, com els passa a molts joves d’El Prat.
Són en les excepcions on es poden produir pujades no previstes, adverteixen des del Sindica d’Habitatge. Especialment si es documenten millores o rehabilitacions de l’habitatge en els dos últims anys, millores que generin un estalvi energètic del 30%, millores d’accessibilitat, quan la durada del contracte sigui de deu o més anys o es pactin pròrrogues obligatòries. “Aquesta possibilitat ha d’estar limitada i totalment justificada”, diuen.
Davant la temptació dels amos d’augmentar els preus abans de l’entrada en vigor de la regulació, el Sindicat fa una crida a “no acceptar cap pujada” i només acceptar les negociacions que “portin a baixar el preu del lloguer”.
El passat 11 de gener la consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, va anunciar després de la reunió amb la Ministra espanyola d’Habitatge, Isabel Rodríguez, que finalment la regulació dels lloguers entrarà en vigor al febrer, nou mesos després que s’aprovés la Llei d’Habitatge i quatre després que el Govern tramités la sol·licitud d’àrea tensionada per a 140 municipis..
Fins ara, la implementació dels topalls en els lloguers a Catalunya estava bloquejada amb la “excusa”, diuen des del Sindicat, que l’índex de lloguers català no era vàlid i que calia esperar a un realitzat per l’Estat Espanyol. Encara que des d’aquesta organització social qualifiquen d’avanç l’anunci, consideren que arriba tard: en tot aquest temps, els preus han pujat un 18% en el territori català.
Des del Sindicat mostren precaució sobre l’abast de la regulació de lloguers: encara no es coneixen els detalls de com funcionarà el nou índex de referència estatal, un element clau, diuen, ja que “determinarà i fixarà les baixades de lloguer i els preus dels lloguers que entren per primera vegada en el mercat”. Davant la imminent entrada en vigor dels topalls en el lloguer, aquesta organització adverteix sobre la pressió per part de propietaris i immobiliàries per a signar nous contractes amb pujades abusives: “Fem una crida a tothom a qui li finalitzi el contracte o rebi proposades de pujades de lloguers, que no signi i que s’informi dels seus drets”.
En què consisteix la regulació
Catalunya es convertirà al febrer en la primera comunitat autònoma a aplicar la regulació dels lloguers que empara la Llei d’Habitatge. Fins ara ha estat l’única a sol·licitar la seva aplicació, encara que Astúries ha mostrat un cert interès, especialment l’àrea d’Habitatge controlada per Izquierda Unida.
Entre setembre de 2019 i març de 2022, Catalunya va tenir la seva pròpia regulació dels lloguers, una llei pionera i inspiradora de la regulació recollida en la Llei d’Habitatge, que va ser tombada pel Tribunal Constitucional.
L’actual regulació recollida en la Llei d’Habitatge ha estat criticada durament pels sindicats d’inquilins de tot l’Estat per la falta d’ambició i els “coladors” que deixa perquè els propietaris puguin continuar pujant el preu. Segons un estudi del Sindicat de Llogaters, amb la Llei d’Habitatge a la mà, un propietari podria arribar a augmentar el preu del lloguer fins a un 35% en cinc anys.
La regulació dels lloguers s’aplicarà en les 140 àrees considerades tensionadas de Catalunya, inclosa tota l’àrea metropolitana de Barcelona, moltes localitats costaneres i turístiques. La regulació no s’aplica als lloguers turístics i de temporada, una de les principals crítiques del moviment d’habitatge.
La regulació de lloguers, expliquen des del Sindicat, només s’aplica en els contractes signats després de la seva entrada en vigor i no afecta als contractes tancats abans. Això sí, en el moment en què s’acaba un contracte i toca renovar-lo, entrarien en joc els topalls inclosos en la Llei d’Habitatge.
La principal mesura de la regulació dels lloguers és la congelació dels preus en les àrees tensionadas. Aquesta limitació implica que els amos no podran pujar el preu en els contractes que es renoven. La regulació també afecta als pisos de lloguer que entrin en el mercat. Si l’habitatge ja havia estat llogada, la renda no podrà ser superior al preu que figurava en el contracte anterior. I si l’habitatge mai havia estat llogada abans, el preu no podrà superar l’índex de referència.
Els grans tenidors —aquells que tenen més de cinc habitatges en propietat— que lloguin per sobre de l’índex de referència estaran obligats a baixar la renda. D’aquí la importància, insisteixen des del Sindicat, de la fórmula que defineixi l’índex de referència estatal.
Són en les excepcions on es poden produir pujades no previstes, adverteixen des del Sindicat. Especialment si es documenten millores o rehabilitacions de l’habitatge en els dos últims anys, millores que generin un estalvi energètic del 30%, millores d’accessibilitat, quan la durada del contracte sigui de deu o més anys o es pactin pròrrogues obligatòries. “Aquesta possibilitat ha d’estar limitada i totalment justificada”, diuen.