La vaga indefinida declarada a Giesecke+Devrient -Mobile Security Iberia- SA (G+D MSI) en els dos centres que aquesta empresa alemanya te a l’Estat Espanyol: el d’El Prat de Llobregat a Catalunya i el de Torrejón de Ardoz a Madrid ha finalitzat avui vuit dies després del seu inici.
Cinc dies d’aturada fins a forçar l’inici de les negociacions
Convocada el passat 3 de novembre pel sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), no seria fins cinc dies després que la direcció de l’empresa s’avindria a asseure’s a negociar amb els vaguistes. Quan finalment la direcció va afluixar la corda, va negar-se a fer-ho directament amb els representants del Comitè de Vaga, exigint com a condició “sine qua non” per asseure’s a la taula de negociació la participació dels representants de CCOO i UGT.
CCOO i UGT en contra de la vaga
Ambdós sindicats s’han manifestat explícitament contraris a aquesta vaga fins al punt d’arribar a exigir al SUT explicacions sobre quines serien les mesures establertes “per garantir l’accés al lloc de treball” durant la vaga. Tot i el que us hem explicat prèviament un parell de paràgrafs més amunt, la participació dels representants de CCOO i UGT per exigència de la empresa va ser efímera i dimecres, un dia desprès del inici de les negociacions, ja no hi van estar presents. Es dona el cas que l’empresa alemanya va signar recentment un acord amb CCOO i UGT que apuntava a un 6% d’augment pels sous únicament per a la plantilla de la seu d’El Prat de Llobregat. Un acord que des del SUT no van secundar després de denunciar les pràctiques de CCOO i UGT per haver signat l’acord “d’esquenes de la plantilla” sense ser refrendat per cap assemblea de treballadors i “a la baixa” respecte a algunes de les reivindicacions de la plantilla. “No podem permetre que l’empresa continuï reproduint el seu capital i mantenint amb normalitat la seva taxa de beneficis, al mateix temps que els nostres salaris s’enfonsen” afegien des del SUT.
El SUT és actualment majoritari al comitè d’empresa, amb 12 dels 21 representants, i l’únic sindicat de tots tres amb representació també a Torrejón de Ardoz. Aquest sindicat aposta igualment per un model sindical que rebutja la percepció de subvencions per part de l’estat o la figura de l’alliberat sindical.
Guerra de desgast i aturada total de la producció
Durant les negociacions la direcció de G+D va mostrar en tot moment poc inclinada a cedir a les reivindicacions dels vaguistes tot i l’aturada total de la producció. La negociació va esdevenir una guerra de desgast. D’una part l’empresa s’ha vist obligada a cancel·lar nombrosos encàrrecs i remeses i de l’altre hi havia la capacitat de resistència dels treballadors, davant la minva dels seus ingressos que representava cada dia de vaga que sumaven. “Estan marejant la perdiu, això és inacceptable” exclamava un representant del Comitè de Vaga a la sortida d’una de les reunions amb la direcció, davant d’una assemblea improvisada amb els treballadors que esperaven impacients els resultats de les negociacions a les portes de la planta . Una escena que s’ha repetit diversos cops aquest dies a la planta pratenca de G+D.
Les principals reivindicacions de la plantilla: No perdre poder adquisitiu per la inflació i un plus de transport
Les demandes dels vaguistes es basen en un plus de transport per compensar l’augment de les despeses de desplaçament, una pujada salarial equivalent a la pujada de l’IPC pels sous més baixos, a més de la revisió de les taules que no s’havien revisat des de feia més de deu anys.
L’acord pactat suposa un augment lineal de 1.800 euros, que pot arribar a representar un augment de més del 10% per als salaris més baixos baixant progressivament fins 6% a partir dels 30.000 euros l’any. Una pujada d’un 8% en les taules de compensació (nocturnitats, hores extres…) i una compensació específica per desplaçament i la pujada dels carburants de 425 euros repartit en 12 pagues. Des de la secció sindical del SUT mostren la seva satisfacció per finalment haver pogut assolir un acord. “Ha estat un pols i han posat a prova la nostra perseverança, determinació i solidaritat” afegeixen. Durant els inicis de les negociacions, l’empresa, segons fonts del SUT, havia ofert un 8% per a la plantilla que ingressava menys de 21 mil euros/any. L’endemà van augmentar aquesta xifra en mil euros més però baixant el percentatge al 7%”.
Un sector considerat estratègic i amb grans marges de beneficis
G+D MSI, situada al polígon pratenc, és una subsidiària del grup alemany G+D i actualment G+D ha esdevingut la segona impremta de bitllets més gran del món, amb oficines en 53 països i des de fa un parell de dècades va expandir les seves operacions a la fabricació de targetes intel·ligents, plàstics per a pagaments electrònics i sistemes d’identificació. Un sector considerat estratègic i amb grans marges de beneficis que no va aturar la producció a la planta d’El Prat ni tants sols durant la declaració de la pandèmia tot i les mesures de confinament.
________________________________________________________________________
Informació relacionada
Giesecke+Devrient: Una rica història empresarial què inclou també esvàstiques i esclavisme