El Jutjat Contenciós Administratiu 14 de Barcelona ha decretat la suspensió cautelar d’una campanya de “Boicot” a l’Estat d’Israel aprovada per l’Ajuntament del Prat de Llobregat arran d’un recurs presentat contra l’acord del Ple municipal.
El ple municipal va aprovar el 8 de març (amb els vots a favor d’ICV-EUiA, PSC, ERC, Es Pot El Prat i Guanyem) una moció per a l’adhesió del municipi a “la campanya Boicot, Desinversió i Sancions contra l’apartheid israelià” en resposta a la situació que es viu als territoris ocupats.
Amb la moció, el consistori es comprometia a no establir conveni, tracte o acord polític, institucional, comercial, agrícola, educatiu, cultural, esportiu ni de seguretat amb institucions, empreses i organitzacions israelianes fins que Israel no respecti els drets humans, reconegui l’autodeterminació palestina i acati el dret internacional, segons deia el text.
L’advocat Maxo-*Messod Benalal va interposar un recurs d’empara sobre els drets fonamentals de la persona en contra de l’acord del Ple, sol·licitant que se suspengués la moció.
En una interlocutòria d’agost, el Jutjat Contenciós Administratiu 14 de Barcelona va acordar suspendre la moció i va demanar a l’Ajuntament que complís aquesta decisió.
Després de rebre la interlocutòria judicial, l’alcalde, Lluís Teixidor, va suspendre la moció i va acordar adonar al Ple municipal de la seva decisió, segons han informat fonts municipals.
El 13 de setembre, el Ple de l’Ajuntament va ratificar el decret d’Alcaldia pel qual es va suspendre la moció.
La campanya internacional de BDS es va iniciar l’any 2005 a partir de les demandes de la societat civil palestina i forma part d’una estratègia no violenta orientada a exigir a Israel el compliment del dret internacional i les resolucions aprovades per Nacions Unides que condemnen l’ocupació de Palestina.
El BDS es basa en la llibertat d’expressió i reivindica la fi de l’ocupació de tot el territori ocupat palestí, el desmantellament del mur, el reconeixement dels drets fonamentals de la ciutadania àrab – palestina d’Israel, el dret de les persones refugiades palestines al retorn a les seves llars i la recuperació de les seves propietats, tal i com recull la resolució 194 de Nacions Unides.
Article elaborat en base a la noticia publicada a la Vanguardia i informacions pròpies.